Ettevõtete kasum kahanes esimeses kvartalis aastaga 12 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
lt/Foto: LIIS TREIMANN
lt/Foto: LIIS TREIMANN Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Ettevõtlussektori kogukasum oli 2016. aasta esimeses kvartalis 521 miljonit eurot, mis oli 12 protsenti väiksem kui aasta varem samal ajal.

Võrreldes 2015. aasta esimese kvartaliga vähenes kogukasum enamikul tegevusaladel. Suurima panuse sektori kogukasumisse andsid info- ja sideettevõtted. Ettevõtlussektori kasumi kasvu pidurdasid enim töötleva tööstuse ning veonduse ja laonduse ettevõtted, teatas statistikaamet.

Ettevõtted müüsid esimeses kvartalis kaupu ja teenuseid 11,7 miljardi euro eest, mis oli 2 protsenti rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Kogu ettevõtluse müügitulus kõige suuremat osatähtsust omavate kaubandusettevõtete müügitulu suurenes 7 protsenti, mõjutatuna põhiliselt müügitulu suurenemisest hulgikaubanduses. Kasvu toetasid ka jae- ja sõidukikaubandus. Töötleva tööstuse ettevõtete müügitulu jäi mullusele tasemele.

Ettevõtete kulud suurenesid eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2 protsenti, sealhulgas tööjõukulud 6 protsenti. Nii tööga hõivatud isikute kui ka töötatud tundide arv suurenes 3 protsenti. Ettevõtlussektori tööviljakus puhta lisandväärtuse alusel oli hõivatu kohta keskmiselt 4900 eurot kvartalis ehk 2 protsenti vähem kui mullu esimeses kvartalis.

Ettevõtete investeerimisaktiivsus on jätkuvalt madal. Ettevõtted investeerisid esimeses kvartalis 443 miljonit eurot, mis oli 5 protsenti vähem kui aasta varem samal ajal. Investeeriti peamiselt ehitistesse ning masinatesse ja seadmetesse. Suuremad investeerijad olid töötleva tööstuse, kaubandus-, energeetika- ning transpordiettevõtted, mis tegid kokku üle poole ettevõtete koguinvesteeringutest. Võrreldes 2015. aasta esimese kvartaliga suurenesid investeeringud transpordivahenditesse ja arvutisüsteemidesse. Ülejäänud investeeringud vähenesid, neist enim investeeringud maasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles