Keskkonnaministeerium ja Estonian Airi haldurid vaidlevad kulude üle (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk.
Estonian Airi lennuk. Foto: Toomas Huik

Keskkonnaministeerium ja Estonian Airi pankrotihaldurid vaidlevad, kes peaks katma lennufirma lubatud heitkoguse ühikute tagastamisega seotud kulud.

«Estonian Air kuulus Euroopa Liidu kasvuhoonegaaside lubatud heitkoguse ühikutega kauplemise süsteemi, mille eesmärk on motiveerida ettevõtteid oma heitkoguseid vähendama ning seeläbi kliimamuutusi ohjata. Ühikute tagastamine on üldine kohustus, mida peavad täitma kõik kauplemise süsteemi kuuluvad ettevõtted,» ütles keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Kadri Masing BNS-ile.

Ka Estonian Air pidi aprilli lõpuks tagastama süsinikdioksiidi saastekvoodid. Kui ettevõte seda poleks teinud, oleks keskkonnaministeerium pidanud tema sõnul tulenevalt Euroopa Liidu õigusest neile esitama kahjunõude ligikaudu 6,5 miljoni eurole. Seetõttu esitas ministeerium lennufirma pankrotiprotsessis ka 6,5 miljoni euro suuruse tingimusliku nõude.

«Estonian Air on nimetatud kohustuse täitnud – ettevõte tagastas saastekvoodid,» rääkis Masing. Nii otsustasid ka Estonian Airi võlausaldajad keskkonnaministeeriumi 6,5 miljoni euro suurust nõuet mitte tunnustada, kuna sellega seotud kohustus on täidetud.

Nüüd vaidlevad osapooled aga kohustuse täitmisega seotud kulude katmise üle. «Pankrotihaldurid esitasid keskkonnaministeeriumile nõude kohustuste täitmiseks kantud kulutuste hüvitamiseks. Keskkonnaministeerium ei nõustu pankrotihaldurite seisukohaga. Hetkel käib keskkonnaministeeriumi ja pankrotihaldurite vahel dialoog olukorrale parima lahenduse leidmiseks,» rääkis Masing.

Pankrotis Estonian Airi vastu on esitatud 311 nõuet summas 120,9 miljonit eurot; esmaspäeval toimunud nõuete kaitsmise koosolekul jäeti tunnustamata 6,7 miljoni euro eest nõudeid. Lõviosa sellest summast moodustaski keskkonnaministeeriumi tingimuslik nõue.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles