SEB: Ettevõtete tulemused on paranemas

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Sellel nädalal avaldatud andmed ettevõtlussektori esimese kvartali käibe ja aprilli tööstustoodangu ning jaemüügi kohta näitavad olukorda majanduses varasemast veidi paremana, kirjutab SEB oma nädala kommentaaris.

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori hinnangul oli eelmise aasta üks kõige murettekitavaim ilming Eesti majanduses ettevõtete müügitulu kahanemine. Ettevõtlussektori käive vähenes aasta varasemaga võrreldes kõigil neljal kvartalil, mis aasta kokkuvõttes päädis 2,5 protsendise langusega. Et samal ajal kasvasid ettevõtete tööjõukulud ligi 7 protsenti, süvenes oht, et peagi on oodata nõrgemate ettevõtete pankrotistumist. Kuid sel nädalal avaldatud esmased andmed 2016. aasta esimese kvartali majandustulemuste kohta, näitavad, et õnneks sai käibelangus lõpu. 

Nestori sõnul oli tähelepanuväärne kasv hulgimüügi tegevusalal, mille käive oli varasemalt vähenenud juba 2014. aasta algusest saadik. 

«Langus jätkunud veonduse ja laonduse tegevusalal, mille käive esimeses kvartalis aasta varasemaga võrreldes 7,5 protsendi võrra kukkus. Põhiosas peegeldab see ligi 80 mln euro suurust käibelangust laondust ja veondust abistavatel tegevusaladel. Et selle nimetuse alla on kuhjatud tegevusalasid tasulistest autoparklatest kuni lennujaama pidamiseni, siis on probleemi juureni jõudmine raskendatud. Üheks tõenäoliseks põhjuseks võib pidada pikalt kestnud kaubavoogude aeglustumist sadamates ja raudteel, mistõttu kannavad kahju ekspedeerimise, kaupade lastimise ja ajutise hoiustamisega seotud ettevõtted,» tõdes Nestor.

Äsja avaldatud andmetel sai aprillis lõpu peaaegu aasta kestnud tööstustoodangu langus. Suurtest tööstussektoritest andis tugeva panuse kasvu puidutööstus, mille toodang oli aprillis viis protsenti aastatagusest suurem. 

«Keskmise suurusega tööstusharudest näitasid aprillis häid tulemusi elektriseadmete tootmine, mööblitööstus, ehitusmaterjalide tootmine ja haagiste tootmine. Tugevalt miinuses oli jätkuvalt keemiatööstuse toodang,» märkis Nestor. 

Nestor lisas ka, et jaekaubanduses oli hea kuu. «Tempokas palgakasv mõjub soodsalt jaekaubandusettevõtetele, kelle müügitulu suurenes aprillis eelmise aasta sama ajaga võrreldes püsivhindades kuus protsenti. Palgatõusu mõju oli enim tunda rõiva- ja jalatsipoodides, kus müük kasvas eelmise aastaga võrreldes 17 protsenti. Oluliselt suurenes müügikäive ka apteekides ja kosmeetikakauplustes, samuti kasutatud asjade kauplustes ning majatarvete, kodumasinate ja ehitusmaterjalide kauplustes,» tõdes majandusanalüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles