Euro Poegade esimene päev: tuleristsed

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euro Poegade esimene päev tõi meie kangelastele kaasa kohtumise lume, külma ja vaesusega.

Euro Pojad astusid kell 14 Tartust väljuvale liinibussile, mis oli koolijütse ja pensionäre lausa täis tuubitud. Juba teel sihtpunkti Joodiku külla saavutasid nad suurt poolehoidu, ülejäänud sõitjaskond vaatas meestele alt üles ning tundis tuleva nädala vastu sügavat huvi. Isegi bussijuht soovis vägilastele palju edu ning lubas end toimuvaga igati kursis hoida.

Sümboolse külanimega Joodikule jõudes tervitas saabuvaid heeroseid juba kohalviibiv Euro Poeg Kaur. Oma pessa jõudmiseks pidid Euro Pojad läbima 350 meetrit puusakõrgust lund.

Eest leidsid Euro Pojad kaks aastat kütmata maja, mille kütmiseks pidid nad ronima puukuuri, kust meie härrased leidsid piisavalt küttepuid ja muud hagu, et oma olemine vanas majas õndsaks teha.

Kuuri pääsemine ei olnud aga Madisele ja Kaurile sugugi lihtne, uksed olid täis tuisanud ja hangede kaevamine võtnuks aega vähemalt viis päeva. Euro Pojad otsustasid leida teise tee ja leidsidki. Kuuri tagumise seina tagant avastati kunagise  ketikoera näritud ava, läbi selle kuuri roomates õnnestus küttepuud kätte saada.

Samal ajal jagus ülesandeid ka Jürgenile ja Siimule: nemad saadeti poodi toidukraami hankima. Kuigi igale Euro Pojale oli kätte jagatud 50 Eesti krooni, ei hoidnud keegi raha kiivalt endale, vaid ökonoomsuse huvides otsustati eelarved ühendada. Laekvere A&O kauplusest soetasid Jürgen ja Siim 200 krooni eest seega kuus pakki makarone, kaks karpi suitsuräimesid, hea tüki Eesti juustu, rukkileiba, õli, siirupit, Keiju margariini, viinereid ning hapukurki. Hämmastava täpsusega kulutati ostule 199 krooni ja 80 senti.

Samaaegselt intensiivse ahjukütmisega alustasid Euro Pojad toiduvalmistamisega. Suurimaks probleemiks oli veepuudus, mis aga lahendati osavalt pliidil lund sulatades. Selle tulemusena täitus õhkkond õdusa veeauruga, mis osalejate meeled rahuga täitis.

Õhtusöögiks valmistasid Euro Pojad hõrgu makaronipaja suitsuräimede ja juustuga. Raskest tööst väsinuna kiitsid kõik osalejad valiku heaks.

Enne öiseid rutiine jäi teha veel viimane oluline otsus: valida prestiižne Päeva Euro Poeg, kes ühtlasi on järgmisel päeval rühmaülemaks. Selle valiku tegid Euro Pojad anonüümse hääletuse teel, eelnevalt valiti valimiskomisjoni esimeheks Siim. Päeva Euro Pojaks krooniti kahe häälega Jürgen, kes edestas napilt ühe hääle pälvinud Madist ja Kauri.

Mida toob Euro Poegadele uus päev? Seda peab näitama juba aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles