Aktsiisitõus sillutas tee pettustele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kallis kütuse hind sunnib otsima alternatiive.
Kallis kütuse hind sunnib otsima alternatiive. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Kütuseaktsiisi tõus suurendas aktsiisilaekumise asemel petuskeemide kasutamist.

Juba kobarseadusega kütuseaktsiisi tõstmist planeerides teadis valitsus, et turul hakatakse otsima võimalusi odavamalt hakkama saamiseks, ütles rahandusministeeriumi tolli- ja aktsiisipoliitika osakonna juhataja Marek Uusküla, vahendab Äripäev.

Kütuseturul taibati kiiresti ära, et võti peitub raske kütteõli ja diislikütuse aktsiisimäära suures vahes, kuna raske kütteõli, mida tohib seaduse järgi kasutada vaid kütmiseks, oli eelmisel aastal 30 korda odavama aktsiisimääraga, tänavu on see vahe ligikaudu kaheksakordne.

«Kuna see toode on äärmiselt diislikütuse sarnane, siis meie arvamuse järgi on tekkinud päris korralik musta turu osa, kus osa transpordiettevõtteid ja väga võimalik et ka eratarbijad kasutavad seda rasket kütteõli lihtsalt diiselmootorites,» ütles Eesti Õliühingu juht Toomas Saks turul tekkinud olukorra kohta. 

Samas nii Autoettevõtete Liidu juht Villem Tori kui ka Eestimaa Talupidajate Keskliidu juht Kaul Nurm ei usu, et ettevõtjad ja põllumehed oma kallite masinatega teadlikult riskiksid, kuna valdavalt kasutatakse uusi liisingusse võetud sõidukeid ja masinaid, millesse kahtlast segu tankides peab tekkinud kahjustused ise hüvitama.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles