Puidutoodete ekspordikasv on peatunud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puit, betoon, kivi, klaas, 
plekk – Kvartal on nii väljast kui seest mitmekesine.
Puit, betoon, kivi, klaas, plekk – Kvartal on nii väljast kui seest mitmekesine. Foto: Margus Ansu

Eesti puidutoodete eksport moodustas tänavu kolme esimese kuuga 462,7 miljonit eurot, mis on vaid protsendi võrra enam kui mullu samal perioodil, selgub statistikaameti andmetest.

Eesti ekspordimahtude üldine vähenemine kajastub ka puidutööstuses, kuna langus on toimunud pea kõikides kaubagruppides. Olulisematest kaubagruppidest on pleegitamata paberi eksport langenud aastaga ligi 20 protsenti ja puitmööbel ligi 10 protsenti, märkis Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit.

Üldiste langustrendide taustal on endiselt kasvu suutnud säilitada puidugraanuli eksport, mis tõusis kolme kuuga 37,1 protsenti, mida mõjutab tootmismahtude kasv ning termomehaanilise puitmassi eksport, mis kasvas ligi 8 protsenti.

Eesti puidupõhiste toodete ekspordis on suurima osatähtsusega sae- ja höövelmaterjal 20,4 protsendiga, puidust ehitusdetailid 14,5 protsendiga ja puitmööbel ja selle osad 14,4 protsendiga. Puidust kokkupandavate ehitiste osakaal oli 13,9 ja puidugraanuli osakaal 10,5 protsenti.

Kuuse saematerjali eksporditakse enim Hollandisse, Austraaliasse ja Lätti, männi saematerjali Lätti, Austraaliasse ja Soome. Profiilmaterjalid lähevad enim Norra, Rootsi ja Soome ning tehasemajad peamiselt Norra, Saksamaale ja Prantsusmaa.

Puidupõhiste toodete import oli tänavu kolme kuu jooksul 142,1 miljonit eurot ja see langes eelmise aastaga võrreldes 6,4 protsenti. Impordi rahalisest mahust moodustab suurima osa saematerjal 35,5 protsendiga, mille tähtsaim päritolumaa on Venemaa

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles