EIF ja Swedbank laenavad Balti ettevõttele 165 miljonit eurot

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jyrki Katainen
Jyrki Katainen Foto: TT NYHETSBYRÅN

Euroopa Investeerimisfond (EIF) ja Swedbank allkirjastasid esimesed COSME mitme riigi vahelised lepingud, mida rahastatakse Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fondi (EFSI) toetusest. 

Tänu COSME lepingutele saab Swedbank järgmise kolme aasta jooksul pakkuda 165 miljoni euro väärtuses laene ja liisinguid ligikaudu 3000-le ettevõttele Eestis, Lätis ja Leedus. 

EFSI toetused on tugisambaks Euroopa investeerimiskavale, mille eesmärk on elavdada investeerimist strateegilistesse projektidesse kogu Euroopas.

EIF pakub COSME programmi raames Swedbankile Euroopa Komisjoni toetatavaid tagatisi. Need lepingud võimaldavad Swedbankil olulisel määral vähendada laenudega seotud tagatisnõudeid ja  liisingutega seotud sissemaksenõudeid ning toetavad nii soodsatel tingimustel täiendava rahastuse andmist väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele, kellel on piiratud juurdepääs rahalistele vahenditele.

«80 protsenti Balti riikides pakutavate töökohtade taga seisavad väikese ja keskmise suurusega ettevõtted. Seetõttu on väga oluline luua tingimused, milles neil ettevõtetel oleks võimalik areneda ja kasvada. Tänane leping on ainult üks tähtis osa sellest eesmärgist, muutes paljude Balti väikese ja keskmise suurusega ettevõtete juurdepääsu rahalistele vahenditele märksa lihtsamaks, » ütles pressiteates töökohtade, majanduskasvu, investeeringute ja konkurentsivõime eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen.

Allkirjastamist kommenteerides märkis Euroopa Investeerimisfondi tegevjuht Pier Luigi Gilibert pressiteates: „See on esimene EFSI COSME mitme riigi vaheline leping Euroopas ja loob Balti ettevõtetele uued rahastamisvõimalused. Valides kahe tehingu sihtgrupiks kolm riiki, on meil võimalik suurendada 3000 piirkondliku väikese ja keskmise suurusega ettevõtte juurdepääsu rahalistele vahenditele tänu partnerlusele Swedbankiga, ning see aitab ühtlasi luua uusi töökohti ja suurendada majanduskasvu.

Need tehingud kinnitavad EIP grupi pühendumust reageerida kiiresti liikmesriikide, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi taotlustele konkreetsete algatuste kiireks käivitamiseks EFSI raames, kiirendades laenude andmist ja tagades tehingud, mille abil luua juurde uusi töökohti ja suurendada majanduskasvu Euroopa Liidus.

COSME on Euroopa Liidu ettevõtete konkurentsivõime ning väikeste ja keskmise suurusega ettevõtjate programm ajavahemikul 2014–2020 ja selle kogueelarve on 2,3 miljardit eurot. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles