5 soovitust, kuidas praktikandina silma paista

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
5 soovitust, kuidas praktikandina silma paista
5 soovitust, kuidas praktikandina silma paista Foto: SCANPIX

Eesti Tööandjate Keskliit kuulutab sel sügisel Euroopa Sotsiaalfondi toel «Praktik Cum Laude» konkursiga välja parimad praktikandid ja annab sellega seoses kasulikke soovitusi, mida noored praktikale suundudes silmas võiksid pidada.

Paljud ambitsioonikad tudengid ja kutsekoolide õpilased alustavad oma suvist praktikaperioodi, et saada väärtusliku kogemuse võrra rikkamaks. Praktika pole üksnes hea võimalus lihvida oma erialaseid oskuseid ja täiendada CV-d, vaid pakub soodsaid võimalusi saada tutvusi oma valdkonna professionaalide hulgas ning suurendada võimalusi leida tulevane töökoht.

Suhtu praktikakohta kui oma töökohta

Praktikale minnes on oluline õigesti häälestuda, mis seisneb ennekõike selles, et suhtud praktikakohta kui oma reaalsesse töökohta. Nii näitad oma vastutustunnet ja huvi ning tagad selle, et sinusse ja sinu arengusse suhtutakse tõsiselt. Arvesta, et sinu panus mõjutab ettevõtet ja inimesi, kelle heaks sa töötad.

Haara initsiatiiv, kuid arvesta nõuandeid

Avaldad tööandjale muljet, kui pakud vabatahtlikult enda abi ja ei oota, et ülesandeid dikteeritaks. Samas on oluline teada enda piire ja mitte võtta enda õlule rohkem kui kanda suudad. Vähe, kuid hästi tehtud on parem kui palju, aga puudulikult. Samuti jäta meelde, et kuigi entusiasm ja enesekindlus on praktikandile head omadused, siis kokkuvõttes oled sa seal, et õppida kogenumatelt inimestelt.

Ole lugupidav, kuid vajadusel kehtestav

Praktikandid peavad olema valmis astuma välja oma mugavustsoonist ja puutuvad praktika käigus kokku väga eripalgeliste ülesannetega. Ka rutiinseid ja igavana tunduvaid ülesandeid peab tegema südikalt, kui aga tunned, et sinu erialasesse arengusse ei suhtuta piisavalt tõsiselt, seisa enda eest.

Küsi tagasisidet

Praktikandina ei pruugi sa ametlikku analüüsi oma tegevuste kohta saada enne praktika lõppu, mistõttu on jooksvatele tegevustele tagasiside saamiseks ise oluline initsiatiivi näidata. Nii näitad kolleegidele, et suhtud praktika sisusse tõsiselt ja soovid tehtust õppida.

Leia endale mentor

Igas praktikaettevõttes ei pruugi noorel olla kindel praktikajuhendaja, mistõttu on oluline püüda mentorsuhe ise luua. Kuigi see võib tunduda hirmutav, võiks praktikandid oma ülemuse või meelepärase profiiliga töökaaslase kutsuda lõunale, et õppida nende kogemusest ja saada tarku nõuandeid. See näitab, et sa ei karda ja oled valmis kogenumatelt õppima. Hea koostöösuhe mentoriga on noorele inimesele enesearenguks üks hinnalisemaid tööriistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles