Eesti elektritootmine vähenes mullu 17 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Möödunud aastal toodeti Eestis 10,4 teravatt-tundi elektrit, mida on ligi 17 protsenti vähem kui 2014. aastal, seevastu kasvas elektri tootmine taastuvatest energiaallikatest aastaga 3 protsenti, teatas statistikaamet.

Elektritoodangu vähenemine tulenes soodsamatest võimalustest importida elektrienergiat Põhjamaadest. Import Soomest kasvas 2015. aastal varasema aastaga võrreldes 1,5 korda moodustades üle 96 protsendi koguimpordist. Samal ajal püsis elektrienergia tarbimine eelmise aasta tasemel. Hoolimata toodangu vähenemisest ületas aastane toodang sisemaist tarbimist, märkis amet.

Viimastel aastatel on üha enam kasvanud elektri tootmine taastuvatest allikatest. Taastuvate energiaallikate kasutuselevõtt on mõnevõrra vähendanud põlevkivi osatähtsust elektri tootmises. Kui 2010. aastal toodeti põlevkivist üle 85 protsendi elektrist, siis 2015. aastal 77 protsenti.

Alates 2009. aastast on ligi pool taastuvelektri kogutoodangust saadud biomassist. Olulisel määral on kasvanud jäätmekütuse ja prügilates tekkiva biogaasi kasutamine elektri tootmiseks.

Aasta-aastalt on suurenenud ka tuuleenergia tootmine. 2015. aastal kasvas see varasema aastaga võrreldes 18,4 protsenti. Hüdroenergia toodangu maht pole viimase kolme aasta jooksul muutunud, moodustades taastuvenergia kogutoodangust vaid 2 protsenti.

Kui viimase viie aasta jooksul on põlevkivitoodang aasta-aastalt kasvanud, siis 2015. aastal vähenes toodang võrreldes varasema aastaga ligi 7 protsenti. Valdav osa põlevkivist tarbitakse elektrijaamades ja põlevkiviõli toorainena.

Tänu nõudluse püsimisele välisturgudel on aasta-aastalt suurenenud põlevkiviõli toodangu maht. Kütteõli tootmine suurenes võrreldes 2014. aastaga üle 20 protsendi, seejuures üle 90 protsendi toodangust eksporditi. Üle poole eksporditud põlevkiviõlist läks Hollandisse, järgnes eksport Belgiasse ja Rootsi.

Viimased viis aastat on energiaturul oluline kütuseliik olnud puidugraanulid, mille toodangu maht on sel perioodil suurenenud üle kolme korra. 2015. aastal suurenes puidugraanulite toodangu maht eelneva aastaga võrreldes 44 protsenti, seejuures ligi 80 protsenti toodangust eksporditi.

Turbakütuste toodang on viimase viie aasta jooksul olnud langustrendis. 2015. aastal vähenes toodangu maht aastaga üle kahe korra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles