Salaalkoholi turumaht kasvas mullu 20 protsenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol on noorte seas kõige populaarsem uimasti.
Alkohol on noorte seas kõige populaarsem uimasti. Foto: SCANPIX

Eesti konjunktuuriinstituudi (KI) andmetel moodustas salaalkoholi osakaal Eesti alkoholiturust möödunud aastal 17-22 protsenti, tõustes turumahult 13,5 miljoni euroni, mida on 20 protsenti enam kui 2014. aastal.

Kuigi viimase aastaga ei ole salaalkoholi tarbijate osakaal oluliselt muutunud ja samuti jäi illegaalse alkoholi kogumaht samale tasemele, on märgatavalt kasvanud salaalkoholi turuhinnad, teatas KI uuringus.

Arvestuste järgi müüdi 2015. aastal illegaalset alkoholi kokku ligikaudu 1,4 miljonit liitrit. Alates 2011. aastast alates teinud läbi suhteliselt kiire languse, kui 2010. aastal oli salaalkoholi turul 2,3 miljonit liitrit, siis 2014. – 2015. aastaks stabiliseerus see 1,4 miljoni liitri peale, lisas KI.

KI tõi välja, et kui mullu illegaalselt müüdud alkoholikoguste pealt oleks maksud ausalt tasutud, võinuks riigieelarvesse täiendavalt laekuda ligi 13,9 miljonit eurot, millest 9,6 miljonit oleks moodustanud aktsiis ja 4,3 käibemaks.

KI märgib, et illegaalse alkoholi turgu ja selle suurust ei ole lihtne hinnata, sest tegemist on varjatud majandustegevusega, mis ei kajastu ametlikus statistikas.

KI illegaalse alkoholikaubanduse analüüsi aluseks on elanike käest küsitluse teel saadud hinnangud, EKI ekspertide hinnangud ja MTA ekspertide informatsioon.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles