Superkäsnad, mis võitlevad globaalse saastega

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhusaaste. Pilt on illustratiivne.
Õhusaaste. Pilt on illustratiivne. Foto: Sipa Asia/Sipa USA

Käsitsi tehtud poorsed superkäsnad imavad saastet enne kui see jõuab atmosfääri ning võivad olla meie viimased relvad globaalse soojenemise vastu, kirjutab BBC.

Metal Organic Frameworks (Mofs) on maailma kõige poorsemad materjalid. Teadlased on avastanud, et neid saab efektiivselt kasutada pikaajaliste filtritena, et hoida ära saastet ning imeda endasse naturaalset gaasi, vett, hüdrogeeni ja süsihappegaasi.

Dr Matthew Hill Austraalia riiklikus teadusagentuurist CSIRO-st usub, et uus materjal võib põhjustada revolutsiooni tuleviku energiatööstuse ja kasvuhoone gaaside puhastamises.

Väikeses koguses materjali imeb endasse süsihappegaasi, mis tekib fossiilsete kütuste põletamisel, lukustab selle ja takistab tal atmosfääri lekkida. Hiljem on võimalik päikesevalgust kasutades tekkinud jääde kasulikuks muuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles