Kas praagivaba tootmine on võimalik?

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Ehkki tootmises tekkivaid ülejääke on võimalik taaskasutada, on praak töösturite jaoks kulukas probleem, kirjutab Äripäev. 

Et vähendada tootmispraaki, muretsevad ettevõtted moodsamaid seadmeid ja koolitavad töötajaid, kellest praagi tekkimine eelkõige sõltub. 

Voodeid, madratseid, patju ning tekke tootva OÜ Delux tegevjuhi Göran Sjöholmi sõnul on nende mööblitööstuses kangastest, vahtmaterjalist ja vatist tekkiv praak tõsine ja kulukas probleem, kuid mõningal määral on kulusid aidanud kontrolli all hoida ettevõtted, mis ülejääke taaskasutuse eesmärgil kokku ostavad. 

Tootmise parandamiseks ja jäätmehulga vähendamiseks on ettevõte teinud suuri investeeringuid nüüdisaegsetesse masinatesse ning lisaks on vaeva nähtud tööjõu kvaliteedi tõstmisega. "Koolitame oma töötajaid ning motiveerime neid spetsiaalselt selleks, et ülejäägid oleksid võimalikult väikesed ja selle aasta eesmärk on vähendada praagi kogust 30 protsendi võrra,” tõi Sjöholm näiteks.

Allikas: Äripäev

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles