Poola ei kavatse gaasilepingut Venemaaga pikendada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaspromi tarned Poola on nullis.
Gaspromi tarned Poola on nullis. Foto: Yegor Aleyev/Yegor Aleyev/TASS

Poola valitsuse gaasi- ja energiastruktuuri erivolinik Peter Naimsky ütles, et Poola ei kavatse Vene Gazpromiga pärast 2022. aastat gaasilepingut pikendada, mille peale Gazpromi asetegevjuht Aleksandr Medvedev ütles teisipäeval pressikonverentsil, et Poolal ei maksaks USA veeldatud gaasile liigselt lootma jääda.

Medvedev rõhutas, et kõik senised gaasitarned Poolale on Gazprom teinud lepingu järgi. Ta lisas, et niisugused avaldused ei tule kasuks, ning soovitas Naimskyl mõtlema hakata, kust edaspidi gaasi hankida, kui Vene gaasi enam ei ole.

Świnoujście veeldatud gaasi terminal ei ole veel valmis. Palju on hakatud rääkima Ameerika veeldatud gaasist ja Euroopas oodatakse tankereid Ameerika gaasiga. «Arvestades praegust ja lähiaja turuolukorda, ma ei näe, et Ameerika gaasil oleks huvi jõuda Poolasse, Portugali ja Suurbritanniasse, kui sellel on kasulikumaid sihtkohti,» ütles Medvedev.

Gazprom Exporti tegevjuht Jelena Burmistrova lisas, et Venemaa suhted Poolaga ulatuvad 1940. aastate lõppu ja alati on leitud kompromisse. «Poliitikud vahelduvad tihti ja riigi elanikud mõtlevad majanduslikult ja ratsionaalselt. Ei ole kahtlust, et logistiliselt ja geograafiliselt on Venemaal alati eelis,» rääkis ta.

Põhiküsimuseks jäävad tema sõnul kommertslepingud ja firmade arukas käitumine. «Gaasi ostmine on igaühe vaba valik. Tahan ainult rõhutada, et Poola palvel hiljuti gaasitarneid suurendati,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles