Pangad: Baltikumis läheb hetkel kõige paremini Leedu majandusel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilnius
Vilnius Foto: TT Nyhetsbyrån, Mindaugas Kulbis

Baltikumis tegutsevate kommertspankade hinnangul on ettevõtted investeeringute tegemisel kõige aktiivsemad hetkel Leedus, kui Lätis oodatakse kasvu eelkõige aasta pärast, siis Eesti ettevõtted on pigem äraootaval positsioonil.

Swedbanki Balti panganduse juhi Priit Perensi on Baltikumis kõige aktiivsemad Leedu ärikliendid, eestlased on hetkel äraootaval positsioonil ja ka Lätis on oodata pigem mingisugust pööret. Samas on ka Eesti ärikliendid sel kevadel olnud aktiivsemad, kui aasta tagasi, nii et ettevaade on positiivne, rääkis Perens Eesti Pangaliidu ja BNS-i korraldatud Balti panganduse arutelul.

«Leedus on klientide tegevus kõige aktiivsem. Mulle tundub, et hetkel nende majandus töötab kõige paremini,» ütles Perens. «Eestlased on sellisel äraootaval positsioonil. Läti numbrite järgi tundub olevat rahulik, vaadates kliendiaktiivsust, peaks tulema mingisugune pööre.»

SEB Balti divsijoni juht Riho Unt nentis samuti, et kuigi Leedu ettevõtted said majanduskriisi ajal rohkem pihta, on nad nüüd «põlved puhtaks pühkinud ja edasi liikumas.» Ka Eesti ettevõtetel on tema sõnul selleks võimekust, aga pole sama moodi julgust. «Lätis näeme aktiviseerumist tõenäoliselt järgmisel aastal,» lisas ta.

Eesti ettevõtete bilansid on täna tugevamad kui, kui need olid enne majanduskriisi. «Keegi peaks kuskil otsa lahti tegema, et hakkaksid tulema positiivsed tulemused,» sõnas ta.

Leedu majanduses on Undi sõnul riigiettevõtete osakaal väga suur ja nemad on majandusele hoogu juurde andnud. «Selleks, et majandus edasi läheks, peavad nii riik kui eraettevõtted pingutama,» märkis ta.

Danske Banki Balti üksuse juhi Ivar Pae sõnul on tänasel hetkel välistasakaal ja fiskaalpoliitika kõikides riikides tasakaalus. «Konvergents kolme majanduse tasemel peaks jätkuma,» ütles ta. Pae sõnul on Eesti ettevõtete riskijulgus küll veidi tagasihoidlikum, kuid üldiselt on ettevõtted kõigis kolmes riigis samal tasemel. Ettevõtete riskijulguse osas on olukord erinev tulevalt keskkonnast - mõnel maal peab olema võib-olla julgem, teisel alalhoidlikum.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles