Uuring: nüüdisaegses orjuses elab 45,8 miljonit inimest (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Delhi, India
New Delhi, India Foto: Unsplash

Maailmas elab tänapäeval orjuses üle 45,8 miljoni mehe, naise ja lapse, neist kaks kolmandikku Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas, selgus teisipäeval avaldatud uuringust.

Nüüdisaegse orjuse all peetakse silmas olukordi, kus ärakasutatav inimene ei saa lahkuda ähvarduste, vägivalla, sunni, võimu kuritarvitamise või petmise tõttu. Neid võidakse vastu tahtmist ära kasutada näiteks kalalaevadel, koduabilistena või bordellides.

Fond Walk Free avaldas teisipäeval raporti «2016. aasta ülemaailmse orjapidamise indeks».

2012. aastal loodud fond kogus kokku andmed 167 riigist, kus tehti 42 000 intervjuud 53 keeles. Neile andmeile tuginedes järeldab fond, et orjuses elavate inimeste arv suurenes kahe aasta tagusega võrreldes 28 protsendi võrra.

Kõnealusest 45,8 miljonist orjast 58 protsenti elab viies riigis: Indias, Hiinas, Pakistanis, Bangladeshis ja Usbekistanis. Enim orje ehk 18,35 miljonit elab Indias. Hiinas elab orjuses 3,39 miljonit, Pakistanis 2,13 miljonit, Bangladeshis 1,53 miljonit ja Usbekistanis 1,23 miljonit inimest.

Rahvaarvuga võrreldes elab enim orjuses inimesi Põhja-Koreas. Vastav näitaja on 4,37 protsenti rahvastikust. Põhja-Koreale järgnevad 3,97 protsendiga Usbekistan ja 1,65 protsendiga Kambodža.

Inimkaubanduse on keelustanud 124 riiki ja 96 riiki on koostanud tegevuskava valitsuse vastutegevuse koordineerimiseks.

Fondi asutaja Andrew Forresti sõnul tuleb teha enam. «Ärgitame maailma kümne suurema majandusega riike rakendama seadusi, mis on vähemalt sama ranged kui 2015. aasta Ühendkuningriigi nüüdisaegse orjanduse seadus, ning eraldama ressursse ja võimekusi tagamaks, et organisatsioonid võetakse nüüdisaegse orjanduse eest vastutusele ja jõustatakse sõltumatut järelevalvet,» lausus ta.

Allikas: BNS

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles