LHV: pensionifondi haldustasu langetus pärsiks Eestisse investeerimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV pensionifondide juht Andres Viisemann
LHV pensionifondide juht Andres Viisemann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

LHV Varahaldus ei toeta pensionifondide valitsemistasude senisest suuremat langetamist ja piiramist, kuna see muudaks kõik fondid ühesuguseks ning pärsiks eeskätt kohalikku majandusse investeerimist.

«Nõustume sellega, et valik pensionikoguja jaoks võiks olla laiem kui see täna on. Fondid võiksid olla üksteisest erinevamad. Tasude teema on sellega seotud – tasude piiramisel suruks riik fondid just ühesuguseks ning pärsiks aktiivsete investeerimisotsuste tegemist ja kohalikku majandusse investeerimist,» ütles LHV Varahalduse juht Mihkel Oja BNS-ile.

Kommenteerides pensionifondide turul valitsevat konkurentsi, märkis Oja, et viimase kahe aasta jooksul on turult lahkunud kaks teenusepakkujat. «Meie hinnangul see näitab, et konkurents toimib ning pensionifondide turul pole tegu «seisva veega,» lisas ta.

Oja tõi välja, et LHV pensionifondid on investeerinud Baltikumi väärtpaberitesse 43 protsenti fondide varast. «Koos private equity fondidele ja kinnisvarafondidele antud lubadustega, mille osas pole raha veel liikunud, aga investeerimisotsus on tehtud, on see osakaal 49 protsenti. See on üsna kõrge osakaal.»

Rahandusminister Sven Sester ütles esmaspäeval BNS-ile, et tema hinnangul on teise samba pensionifondide turul on konkurents koondumas, mis võib vähendada valikuvõimalusi ja mõjutada tasusid. «Oleme olukorras, kus meil on sisuliselt neli fondivalitsejat. Peame üle vaatama, kuidas soodustada konkurentsi ja vähendada barjääre. Mida suurem on konkurents, seda suurem võimalus on pensionikogujal teha õigeid ja kasumlikke otsuseid,» märkis rahandusminister, lisades, et üle tuleks vaadata ka pensionifondide valitsemistasud.

Sesteri sõnul on pensionifondide seaduse muutmise seadus praegu väljatöötamisel ja jõuab valitsuse lauale tõenäoliselt augustiks.

Esmaspäeval rahandusministeeriumis toimunud teise samba pensionifondide teemalisel ümarlaual osalesid teise samba fondivalitsejad, FinanceEstonia, finantsinspektsiooni, teenusmajanduse koja, Eesti panga, tööandjate keskliidu ning EVEA esindajad - kokku 35 inimest.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles