Google´i tippjuht: Euroopa ettevõtlust piirab ülereguleerimine ja valitsuste tegevusetus

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google`i endine tegevjuht Eric Schmidt.
Google`i endine tegevjuht Eric Schmidt. Foto: Reuters / Scanpix

Internetifirma Google pikaaegse juhi, praeguse Google´i katusfirma Alphabeti nõukogu esimehe Eric Schmidti sõnul on Euroopa ettevõtluskeskkond väga kehvas seisus, kirjutab Business Insider.
 

Aastatel 2001-2011 Google´it tüürinud Schmidt rääkis eelmisel nädalal Hollandis toimunud konverentsil Startup Fest, et Euroopa ettevõtluse kasvu pidurdab liigne seaduste ja regulatsioonide arv, ülikoolide alarahastatus ning kehv maksupoliitika.

«Alustame Euroopa ülikoolidest. Me palkame ülitarku inimesi, kes on kraadi saanud Euroopa ülikoolidest. Ülikoolid ise on aga Ameerika ülikoolidega võrreldes tugevalt alarahastatud.»

Schmidti sõnul on suur probleem ka ülereguleerimine.

«Euroopas on mustmiljon seadust, mis teevad ettevõtja elu ikka veel väga raskeks. Euroopas on palju keerulisem olla ettevõtja kui USAs - seda nii regulatoorse poole pealt, kui ka maksupoliitikat ning ettevõtte asutamise ajakulu arvesse võttes.»

Alphabeti nõukogu esimees ei ole rahul ka valitsuste tegevusega ettevõtluskeskkondade arendamisel.

«Kui ma saan valitsustega kokku, kuulavad nad mind väga viisakalt ja ütlevad kõigele «jah». Nad on alati väga kenad, eurooplased on alati väga viisakad. Kuid samas ei muuda nad mitte midagi.»

Schmidt kutsus Euroopat üles edendama suuremaid riske võtvat ärikultuuri ning vähendama regulaatorite sekkumist.

«Ettevõtluse jaoks on olemas mudel. See nõuab riski, kapitali, tõsiseid investeeringuid ülikoolidesse ning nende ülikoolide lõpetajate hullumeelsete ideede nö tolereerimist - andes neile seemnerahastust, lastes neil oma ideid ellu viia ning vabastades neile tee,» selgitas tippjuht.

«See mudel töötab. Just see on loonud USAs erakordse jõukuse. Seda on võimalik kindlasti ka Euroopas korrata.»

Schmidti terav kriitika Euroopa ning eriti selle regulatsioonide suunas on kantud ka Google´i kohal rippuvast trahvikirvest. Nimelt võib Euroopa komisjon käimasolevate uurimiste tulemusena määrata ettevõttele Androidi platvormi ja Google´i otsingumootori tegevusega seotud konkurentsireeglite rikkumise eest miljardeid eurosid trahve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles