Naftahinna tõus on leevendanud OPECis kohtumise eel pingeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia asekroonprints Mohammad bin Salman (keskel)
Saudi Araabia asekroonprints Mohammad bin Salman (keskel) Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Neljapäeval toimub naftakartelli OPEC naftaministrite kohtumine, millelt kardinaalseid otsuseid ei oodata, kuna naftabarreli hinna kerkimine 50 dollari lähedale on leevendanud eri seisukohal olevate liikmesriikide vahelisi pingeid.

Tõenäoliselt ei tule sealt kvoodi- või tootmise vähendamise otsust, vaid maksmimaalselt toodangu lae kokkulepe, ütles WTRG Economicsi analüütik James Williams.

OPECi liikmesriigid annavad kolmandiku maailma naftatoodangust ja nende päevatoodang on umbes 30 miljonit barrelit. Kui varasematel aegadel on OPEC reageerinud naftahinna langusele tootmise vähendamisega, et hinda ülespoole saada, siis seekord on eriti Saudi Araabia survel hoitud toodang senisel tasemel, et hoida oma turuosa, kui uue tegijana on turule tulnud Põhja-Ameerika kildanafta. Vaesemad naftast sõltuvad riigid ei ole olnud selle otsusega rahul, kuna nende eelarvetulud on odava nafta tõttu kokku kuivanud.

Saudi Araabia kroonprints Mohammed bin Salman on 20 aastat naftaministri kohal olnud mõjuka Ali al-Naimi välja vahetanud Khaled al-Falihi vastu, kes osaleb OPECi kohtumisel esmakordselt.

Miski ei viita sellele, et Saudi Araabia oma senisest seisukohast taganeks, ütles RBC Capital Marketsi esindaja Helima Croft.

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles