Ligi: kütuseäris on erakordselt suur hulk petiseid

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Priit Simson.

Rahandusminister Jürgen Ligi teeb valitsuse istungil ettepaneku toetada vedelkütuse seaduse ning sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise eelnõu.


Eesmärgiks on karmistada kütuseäri reegleid ja seada kütusemüüjatele maksupettuste vältimiseks vähemalt 100 000 eurose (1,56 miljoni kroonise) tagatise nõude.

Ligi kinnitas Kuku raadiole, et kütuseäris on erakordselt suur hulk petiseid, kes  varastavad riigilt väga suuri summasid. Ta lisas, et seni suurim varguse koht ehk aktsiisiladu, kus oli pettuse kohaks käibemaks, saadi kinni.

Nüüd on aga ministri sõnul tekkinud suur hulk libafirmasid. Ligi selgitas, et kui Eestis on kütusefirmasid umbes 400 ja näiteks Soomes kümmekond, siis on pettuse algus juba aimatav. Skeemi järgi jätavad 400st firmast umbes pooled ostu-müügi ahelas maksud tasumata, panevad suured summad kõrvale ja seejärel kaovad.

Ligi ei ole nõus põllumajandusminister Helir-Valdor Seederiga, kes leiab, et seaduse muudatus kahjustab maapiirkondade väikeseid taklaid, kellel pole tagatissummat kusagilt võtta.

Rahandusminister kinnitas, et kui tegemist on ausa firmaga, siis on tema tegevusel aus ajalugu ja pangast garantii saamine ei ole mingi probleem. Ligi sõnul ei saa asjasse suhtuda nii, et maal on kõik õilis ja aus, sest ausate ettevõtjate  kõrval on ka väga palju petiseid ja solkkütuse müüjaid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles