Helo Meigas, börsi käivitaja

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helo Meigas vaatab, kuidas president Lennart Meri teeb 31. mail 1996 Tallinna börsi esimest tehingut.
Helo Meigas vaatab, kuidas president Lennart Meri teeb 31. mail 1996 Tallinna börsi esimest tehingut. Foto: Nasdaq Tallinn

Ehkki Helo Meigas (50) on ise väitnud, et idee börs asutada tuli enne teda ning ka ettevõte oli selleks ajaks, kui tema asus selle juhi kohale, juba loodud, võib siiski täie kindlusega just teda nimetada Tallinna börsi loojaks.

Enne börsi loomist oli juba olemas toimiv Eesti Väärtpaberite Keskdepositoorium (nüüdne Eesti Väärtpaberikeskus), kus toona olid registreeritud pankade ja mõne teise ettevõtte aktsiad ning Hüvitusfondi obligatsioonid. Hüvitusfond oli erastamisväärtpaberite (EVP) tagasiostuks ja nende hinna stabiliseerimiseks loodud ettevõte, mis tegutses kümme aastat.

Samad ettevõtted – pangad, fondihaldusettevõtted, rahandusministeerium ja Eesti Pank – asutasid 1995. aasta aprillis ka aktsiaseltsi Tallinna Väärtpaberibörs, mille juhiks sai sama aasta augustis Meigas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles