Euroopa Komisjoni juht kohtub juunis Vene presidendiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker külastab juunis Venemaad, kus kohtub ka president Vladimir Putiniga, lausus Vene presidendi esindaja Dmitri Peskov esmaspäeval.

Tegemist oleks kõrgeima tasemega visiidiga pärast seda, kui Venemaa annekteeris Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare 2014. aastal ja asus toetama Ida-Ukrainas tegutsevaid separatiste, vahendab BNS.

Juncker osaleb juuni keskpaigas Peterburis toimuval majandusfoorumil ning kohtub selle kõrvalt ka Putiniga, lausus Peskov.

Foorum kestab 16.-18. juunini.

«Saan tõepoolest kinnitada, et president Juncker on saanud kutse ja plaanib osaleda Peterburi rahvusvahelisel majandusfoorumil 16. juunil,» ütles Euroopa Komisjoni presidendi pressiesindaja Margaritis Schinas pressibriifingul.

«Juncker kasutab seda võimalust Vene juhtkonnale ja laiemale kuulajaskonnale EL-i vaatevinkli esitamiseks Vene-EL-i suhete hetkeseisust,» sõnas ta.

Schinas ütles vastuseks küsimusele, kas Juncker peab Peterburis Putiniga otsekõnelusi, et see on ilmne.

Venemaad on pärast Krimmi annekteerimist külastanud väga vähesed Euroopa liidrid. Kreeka ja Küprose ametnikud külastasid riiki möödunud aastal ning Austria ja Ungari president sel aastal.

Euroopa Liit kehtestas Venemaale Ukraina-vastase agressiooni tõttu majandussanktsioonid. Venemaa vastas EL-i toidukaupade sisseveokeeluga.

EL valmistub juunis pikendama Venemaale kehtestatud sanktsioone.

Junckeri pressiesindaja keeldus väitest, et visiit on vastuolus EL-i positsiooniga suhetes Venemaaga. «Me ei näe selles ebakõla,» lausus Schinas.

EK president toetas tema sõnul eelmisel nädalal G7 tippkohtumisel teatavaks tehtud ühist seisukohta, mille kohaselt sõltub sanktsioonide tulevik Minski rahulepete täitmisest ja Ukraina suveräänsuse austamisest.

«Sanktsioone on võimalik tühistada, kui Venemaa täidab oma kohustused. Samuti oleme valmis tõstma Venemaale hinda, kui see peaks Venemaa tegude tõttu vajalikuks osutuma,» lausus Schinas.

EL-i välisministrid otsustasid märtsis, et EL jätkab Venemaaga mõnedes küsimustes «valikulist läbikäimist».

Allikas: BNS

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles