Saage tuttavaks: areenile astuvad Euro Pojad

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viis noort meest asustavad nädal aega mahajäetud maamaja, saades elatusrahaks 50 krooni päevas. Külmast ja näljast enam rõhub osalejaid tõik, et krooni asemel on käibel euro.

13.-19. jaanuaril aset leidva eksperimendi käigus avastavad viis üliõpilast end pärast pikale veninud aastavahetust Lääne-Virumaalt Laekvere vallast üksikust talust. Mehed on loovutanud kogu isikliku vara. Nad ei tea vahepeal toimunud rahavahetusest midagi ning peavad päevas hakkama saama 50 Eesti krooniga, mis neile igal hommikul sularahas kätte jagatakse.

Osalejad teavad hästi, et sarnase katse on juba läbi teinud Kreisiraadio mehed ja Peeter Volkonski. Nad ei taha alla jääda ka Heimar Lengile ega Kärt Keldrile. Ent nende missioon on eriline: nemad peavad elu korraldama kehtivust kaotava valuuta abil. Nad on Euro Pojad.

Euro Poegi majutab pikalt tühjana seisnud ahjuküttega hoone, mille ümber haigutavad sadade meetrite raadiuses puutumata lumeväljad. Majas on küll elekter, ent veevärk on kinni külmunud. Vallakeskus asub 1,5 km, lähim pangakontor (kus kroone eurodeks saaks vahetada) Väike-Maarjas 25 km kaugusel.

Euro Poegade riided on eelnevalt hangitud Tartust Võru tänava lugematutest second-hand- kauplustest: igal osalejal oli selleks kasutada kolm eurot. Lisaks on igaühel kaasas üks vabal valikul soetatud isiklik asi. Kõik muu on jäänud teisele poole.

E24 jälgib Euro Poegade tegemisi iga päev.

Osalejad

Euro Poeg Kaur

Päritolu: Tallinn

Isiklik asi: Pudel viina

Midagi endast: Evolutsiooni šedööver.

Mida ootan eksperimendilt?  Ausat mängu ja võitlust elu ja surma peale.

Euro Poeg Madis

Päritolu: Paide

Isiklik asi: Pudel viina

Midagi endast: Tartu väljaõppega elukunstnik.

Mida ootan eksperimendilt? Kui raske see ikka olla saab? Loodan, et korsten vingu sisse ei aja, ja palju anonüümseid netikommentaare.

Euro Poeg Siim

Päritolu: Tartu

Isiklik asi: Pudel viina

Midagi endast: Elunautijast arvutinohik, kelle ettekujutus heast ajaviitest on klubitamine ja rollimängud. Uute asjade proovimine on minu elus eesmärk omaette.

Mida ootan eksperimendilt? Bürokraatlikule Eestile omast reeglite järgimist, ent samas maakohtades levinud vabamat suhtumist nendesse reeglitesse. Tahaks lihtsalt näha, mis juhtub.

Euro Poeg Jürgen

Päritolu: Rakvere

Isiklik asi: Pudel viina

Midagi endast: Praegu õpin Tartus ökonoomikat ja ettevõtlust.

Mida ootan eksperimendilt? Ootan seda kogemust elada nädal ilma mugavusteta, eemal kõigist hüvedest, mis tunduvad esmapilgul nii vältimatud ja iseenesestmõistetavad. Muidugi ootan ka meeletut seiklust, midagi väga meeldejäävat!

Euro Poeg Sander

Päritolu: Tallinn

Isiklik asi: Pudel viina

Midagi endast: Loominguline töötaja.

Mida ootan eksperimendilt? Lõplikku tõde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles