Praegu on õige hetk äriga Kagu-Aasiasse liikuda (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikad: IMF, Maailmapank, Postimees

Kui suurem osa maailmast jälgib hingevärinal, kuidas hakkab minema Hiina majandusel, on taibukamad ettevõtjad  osanud enda kasuks tööle panna hoopis ärivõimalused maailma kiireima majanduskasvuga Kagu-Aasia riikides.

«Indoneesias äri ajada on lihtsam kui Soomes – vanades Euroopa riikides valitseb mentaliteet, et meil on kõik olemas, me oleme väga rahul sellega, mis meil juba on, ja kui me üldse midagi muudame, siis kahe-kolme aasta pärast,» räägib Best Marketingi konverentside programmijuht Hando Sinisalu, kes hakkas viis aastat tagasi Kagu-Aasia riikides ärikonverentse korraldama. Praegu tuleb ligi 40 riigis tegutseva mikroettevõtte käibest kaks kolmandikku väljastpoolt Eestit ning sellest omakorda suur osa väljastpoolt Euroopat.

«Kui me võtame nüüd Indoneesia, Filipiinid või mõne muu Kagu-Aasia riigi, siis seal on suhtumine selline: «Väga huvitav!», «Miks mitte, proovime.», «Kas kuu aja pärast juba saaks?». Valmisolek äri teha ja proovida ning asjaajamise kiirus on seal hämmastavad,» räägib Sinisalu. Mees, kel on äriajamiskogemus nii Lõuna-Koreast, Hiinast, Filipiinidelt, Malaisiast, Indiast, Pakistanist, Sri Lankast, Taist, Indoneesiast kui ka Singapurist, kinnitab, et Kagu-Aasia riigid erinevad teistest Aasia riikidest just äriajamise lihtsuse poolest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles