Eesti Energia tootis kolme kuuga Eesti taastuvenergiast veerandi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambipirn
Lambipirn Foto: SCANPIX

Selle aasta esimeses kvartalis tootis Eesti Energia kogu Eesti taastuvelektrist veerandi, kirjutab taastuvenergia ja väikekoostootmise juht Innar Kaasik ettevõtte blogis.

Suurem taastuvenergia tootmisvõimekus ja taastuvatest allikatest toodetud elektrit eelistavate klientide hulga kasv on teinud Eesti Energiast nii Eestis kui ka Baltikumis ühe suurima taastuvenergia ettevõtte.

Eesti Energia alustas taastuvatest energiaallikatest elektri tootmist 2002. aastal, mil püstitas Virtsu oma esimese elektrituuliku ning taastas ajaloolise Linnamäe hüdroelektrijaama. Eelmisel aastal tootsime kokku 360,8 gigavatt-tundi taastuvelektrit, millest jätkuks 150 000 keskmise tarbimisega majapidamisele üheks aastaks. Kokku on Eesti Energial võimekust toota taastuvatest allikatest elektrit ligi 3 teravatt-tundi aastas, mis on 40 protsenti Eesti elektritarbimisest, kirjutab Kaasik.  

62 protsenti eelmisel aastal Eesti Energia toodetud taastuvenergiast toodeti Narva, Aulepa, Paldiski ja Virtsu tuuleparkides. «Ülejäänud osa aga Linnamäe ja Keila-Joa hüdroelektrijaamades, Paide ja Valka koostootmisjaamades, kus toodame elektrit ja sooja hakkepuidust, ning Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokis, mis töötles möödunud aastal elektriks ja soojuseks ümber üle 245 000 tonni segaolmejäätmeid,» kirjutab Kaasik. «Oma panuse taastuvenergia toodangusse andis ka Narva linna Eesti soodsaima soojusega varustav Balti elektrijaama 11. plokk, kus on võimalik asendada põlevkivi 50 protsendi ulatuses biomassiga. Möödunud aastal tootsime Balti elektrijaama 11. plokis 70 gigavatt-tundi taastuvelektrit. Tähelepanuväärne on seegi, et taastuvenergia tootmiseks ettenähtud toetusi pole valitsuse otsusel Narva elektrijaamadele taastuvelektri tootmiseks makstud alates 2012. aastast.»

Üha kasvavate taastuvenergia tootmisvõimsuste kõrval suureneb Kaasiku sõnul ka nende inimeste arv, kes eelistavad tarbida taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrit ja on sõlminud Eesti Energiaga Rohelise Energia elektrilepingu. Rohelise Energia elektripaketi elektrienergia saadaksegi just taastuvatest energiaallikatest, mis tähendab, et taastuvenergiat eelistades annab iga klient oma panuse keskkonna hoidmisesse ja puhtama looduse säilitamisse. Huvitava faktina toob Kaasik ära, et näiteks käesoleval aastal on viiendik Eesti Energia uutest Leedu klientidest sõlminud Rohelise Energia lepingu. Leedu eripäraks on ka see, et riik maksab toetusi ettevõtetele, mis eelistavad tarbida taastuvenergiat.

«Rohelise Energia lepingust huvitatud kliendid küsivad meilt sageli, et kuidas kindel olla, et nad tarbivad just taastuvenergiat,» kirjutab Kaasik. «Peame klientidele garantii andmiseks igakuist arvestust, kui palju tootsime elektrit taastuvatest energiaallikatest ja kui palju on meie kliendid Rohelist Energiat tarbinud. Olukordades, kus näiteks klientide tarbitud elektrikogus ületab meie toodangut, ostame taastuvatest allikatest elektrit hulgiturult, kus saame kaasa nii-öelda päritolusertifikaadid, mis kinnitavad, et hulgiturult ostetud elekter pärineb taastuvatest energiaallikatest. Äriklientidele pakume lisaks päritolutunnistusele ka õigust kasutada oma toodetel Rohelise Energia kaubamärki. Toodetud taastuvenergia koguseid raporteerib Eesti Energia kvartaalsetes majandusaruannetes.»

Taastuvenergia olulisust on Kaasiku sõnul raske alahinnata ja selle osakaal Eesti energiatootmises kasvab aasta-aastalt. «Taastuvenergia tootmistehnoloogiate hind on viimase kümne aastaga oluliselt odavamaks muutunud, kuid vajab siiski veel toetusi, et turul konkurentsivõimeline olla. Samas on nii kodu- kui ka äriklientide eelistustest jätkuvalt näha, et lugupidamine taastuvate elektritootmislahenduste vastu kasvab ning märkimisväärne hulk Rohelise Energia kliente on olnud aastaid truud loodussõbralikult toodetud elektrile,» märgib Kaasik. «Nii on ka Eesti Energia tootmisportfell mitmekesine ja suudame tänu sellele olla konkurentsivõimeline energiaettevõte Põhjamaade ja Baltikumi elektriturul.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles