Junckeri seifis on salaplaan Brexiti puhuks

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seif. Pilt on illustratiivne.
Seif. Pilt on illustratiivne. Foto: youtube.com

Euroopa liidrid peavad salajasi nõupidamisi liiduks ilma Suurbritanniata, kirjutab Financial Times.

Koostamisel on «plaan B», milles keskendutakse tihedamale julgeoleku- ja kaitsekoostööle puhuks, kui Suurbritannia hääletab 23. juunil Euroopa Liidust lahkumise kasuks.

Viimastel nädalatel on ELi liidrite lähedased abilised arutanud ühist tegevuskava Brexiti korral nii Hannoveris, Roomas kui Brüsselis. Tegemist oleks suurima tagasilöögiga blokile selle 60-aastase ajaloo jooksul.

Enam kui tosin erinevatel tasanditel kaasatud poliitikut ja ametnikku on visandanud Financial Timesile ideid kooskõlastatud sammudest «tagada otsustavalt meie liidu pöördumatus.»

Selle asemel, et üritada järsu jõunksuga euroala integreerida, kaaluvad Saksa kantsler Angela Merkel ja Prantsuse president Francois Hollande pigem julgeoleku- ja kaitseliidu jõulisemat süvendamist.

Kõige pakilisemaks peetakse küsimust, kuidas ohjata Brexitile järgnevat finantstormi ja poliitilist peataolekut. 28. ja 29. juuniks on kalendrisse kirjutatud Euroopa Liidu 28 (mitte 27 - toim) liidri tippkohtumine.

Prantsuse ametnikud tahavad iga hinna eest vältida Brexiti nakkuse levimist teistesse liikmesriikidesse ning isikute nagu Marine Le Pen populaarsuse puhangut. Seetõttu on nad täis otsustavust saata karm ja karistav signaal sellest, kuivõrd kalliks kujuneb lahutus Suurbritanniale.

«Tagajärgede tühisena näitamine või minimeerimine oleks Euroopale risk,» ütles üks kõrge Prantsuse ametnik. «Tagajärgede printsiip on väga tähtis – kaitsmaks Euroopat.»

Üks teine juhtiv Euroopa poliitik lisas: «Edukas Brexit oleks Euroopa Liidu lõpp. Seda ei tohi juhtuda.»

Kõnelusi ümbritsev saladuseloor teeb plaanide sügavuse ja staadiumi hindamise keerukaks. «Me räägime, aga plaani pole. Me ei või midagi kirja panna,» ütles üks ametnik. Teised kinnitasid, et Pariis ja Berliin on kavandi kirjutamisega algust teinud.

Olemas on vähemalt üks varuplaan Brexiti puhuks. See lebab luku taga Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri kabinetiülema kontori seifis – mullusuvise Grexiti plaani peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles