Venemaa väljendas huvi Kreeka varade vastu (1)

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin ja Alexis Tsipras eile Ateenas vestlemas.
Vladimir Putin ja Alexis Tsipras eile Ateenas vestlemas. Foto: ORESTIS PANAGIOTOU/PRESS POOL/REUTERS

Esmakordselt pärast poole aasta pikkust pausi Euroopa Liitu külastav Venemaa president Vladimir Putin arutas eile Kreekas energiat ja erastamist puudutavaid küsimusi. 

«Kreeka saab mõjutada suhteid Euroopa Liiduga,» ütles Putin pressikonverentsil koos Kreeka peaministri Alexis Tsiprasega. «Kuid me ei saa eeldada Kreekalt Heraklese vägitegusid Euroopa bürokraatia hoovis.»

Kreeka peaminister ütles, et tema riigi lähedased sidemed Venemaaga aitavad edendada suhteid Venemaa ja Euroopa Liidu, aga samuti Venemaa ja NATO vahel, vahendab The Wall Street Journal.

«Kõik saavad aru, et Euroopa kontinendil ei saa olla tulevikku, kui Euroopa Liit ja Venemaa on vaenujalal,» ütles Tsipras.

Putin hoiatas USAd ja NATOt raketisüsteemide paigutamise eest Venemaa lähedale ning lisas, et Moskva tunneb end ohustatuna ning on valmis vastulöögiks.

Hetkel paigaldatakse USA raketisüsteemi elemente Poolasse ja Rumeeniasse. «Kui veel eile Rumeenias ei teatud, mida tähendab olla sihikul, siis nüüd me oleme sunnitud rakendama meetmeid, mis tagaksid meie julgeoleku,» ütles Putin ning lisas, et sama sünnib Poolaga.

«Me ei astu samme enne, kui näeme rakette meie naabruses olevatel aladel,» selgitas Putin ja rõhutas, et argument nagu oleks projekt vajalik kaitseks Iraani eest ei klapi, kuna sealse tuumaprogrammi ohjeldamiseks on jõutud rahvusvahelise leppeni.

Putinit saadab Kreekas ministrite ja ettevõtjate  delegatsioon, nende seas Gazpromi esimees Aleksei Miller, Rosnefti tegevjuht Igor Setšin ja Vene Raudtee juht Oleg Belozerov.

Putin väljendas avalikult Venemaa huvi osaleda Kreeka raudteede ja Thessaloníki sadama erastamises. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles