Putin keelab Bitcoini ja teeb enda oma (1)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodanik vaatab Vladimir Putini esinemist nutiseadmega.
Kodanik vaatab Vladimir Putini esinemist nutiseadmega. Foto: Vladimir Smirnov/Vladimir Smirnov/TASS
  • Vene krüptoraha emitendiks saabfinantsasutus, millele antakse litsents.
  • Krüptoraha projekti veab Putinile alluv finantsluure asutus Rosfinmonitoring.
  • Turuosalised kardavad, et projekt hakkab pidurdama tehnoloogia arengut Venemaal.

Venemaa presidendi Vladimir Putini poolt asutatud järelvalveasutus Rosfinmonitoring teatas kavatsusest luua oma rahvuslik krüptoraha, mis asendaks kõikide teiste samalaadsete käibimise, kirjutas Kommersant.

Rosfinmonitoringu kava kohaselt Venemaa krüptoraha emiteerimine reguleeritakse, emitendid litsentseeritakse, vahetusreeglid reglementeeritakse ja maksete anonüümsus viiakse miinimumini. Selline lahendus peaks tagama, et krüptoraha ei kasutata varimajanduses, kaitsma heausklike tarbijate õigusi ja alandama ülekannete maksumust. Samal ajal suletakse niimoodi ligipääs rahvusvahelistele krüptovaluuta lahendustele.

Uue krüptoraha loomise seaduseelnõud seni veel pole, kuid Rosfinmonitoringu direktori asetäitja Pavel Livadnõi kinnitusel arutletakse selle üle rahandusministeeriumi, keskpanga ja kommertspankade esindajate kohtumisel.

Erinevalt Bitcoinist, mida toodetakse arvutites teatud kindla algorütmi alusel, hakkab Venemaa krüptoraha välja andma kindlate kohustustega emitent. Krüptoraha emitendiks saab plaanide kohaselt finantsasutus, millele antakse litsents. Valuutatehinguteks luuakse erilised elektroonilised väljad, kus tehingute osalised identifitseeritakse.

Samal ajal keelatakse Venemaa territooriumil teiste krüptovaluutade kasutamine. Seaduseelnõu nn surrogaatrahade keelamiseks on valitsuse kodulehele juba ülesse riputatud.

Venemaa pankasid oma riikliku krüptoraha loomine eriti ei vaimusta, sest nad peavad selleks vaja minevaid arvutusvõimsusi liiga suureks.

„See teema on alles eksperimentaalne, algetapis me kindalsti sellega ei liitu, kui aga turul ilmneb nõudlus ja suur huvi – võibolla,“ ütles OTP panga arenduskeskuse juht Pavel Nuždov. „Praegu pole arusaadav, mis valuuta see üldse saab olema ja milliseks kujuneb selle järele nõudlus.“

Venemaa keskpank ei soovinud teemat kommenteerida, mitmed turuosalised aga nägid tehnoloogia piiramise katse taga ohtu, et asutakse pidurdama tehnoloogia arengut Venemaal tervikuna.

Putin asutas Rosfinmonitoringu 2001. aastal rahapesuga võitlemiseks. Finantsluurega tegelev üksus läks 2012. aastal Putini otsealluvusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles