Kruuse: sihtotstarbe tõttu ei saa konserviraha jääki toetuseks suunata (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse
Urmas Kruuse Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Maaleluminister Urmas Kruuse sõnul ei saa riigikonservide tootmisest üle jäänud rahast sealihatootjaid vahendite sihtotstarbe tõttu toetada, ent riik jätkab võimaluste otsimist seakasvatajate toetamiseks.

«Kokku kulus konservimeetmele ligi 1 miljon eurot. Valitsuse korraldusega on raha kasutamise otstarve fikseeritud, muul eesmärgil seda kasutada ei saa,» ütles Kruuse BNS-ile. Ta lisas, et sealihasektori olukord on keeruline ja kindlasti otsib maaeluministeerium veel täiendavaid võimalusi seakasvatajate toetamiseks.

Põllumajandus-kaubanduskoja hinnangul tuleb seakasvataja toetuseks algatatud riigikonservide tootmisest üle jäänud 800 000 eurot suunata toetusena seakasvatajatele. «Mäletatavasti eraldas valitsus oktoobri lõpus riigi varusse sealihakonservide soetamiseks 1,78 miljonit eurot, kuid konservide tootmine lõpetati tänavu veebruaris ja meetmele kulutati ministeeriumi teatel vaid ligi 1 miljon eurot,» ütles koja juhataja Roomet Sõrmus pressiteate vahendusel.

Maaeluministeerium otsustas veebruaris lõpetada sealihakonservide tootmise toetusmeetme. Minister Urmas Kruuse ütles pressiteate vahendusel, et konservitootmine katkestati, kuna Euroopa Komisjoni otsuste tõttu on seakatku tõkestamiseks seatud piirangutsoonid muutunud paindlikumaks.

Varem on minister teravalt kritiseerinud suurkontsernide HKScan ja Atria osalemist ning võitmist konservihankel. Kruuse kinnitas BNS-ile, et meetme sulgemise põhjus oli siiski juba stabiliseerunud hind ning asjaolu, et riigi tegevusvarusse soetatavad varud tuleb ka õigeaegselt realiseerida.

Kokku valmistas AS Maag Konservitööstus seakatku leviku piiramiseks kehtestatud kolmandast tsoonist pärinevate sigade lihast ligi 950 000 sealihakonservi, mille tarvis osteti piirangutsoonist 249 tonni sealiha. Liha tarnisid olenevalt nädalast HKScan ja Atria. Ühe sealihakonservi tootmise hind oli 0,52 senti, millele lisandus liha hind.

Allikas: BNS

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles