Börsifirmad maksavad heldelt dividende (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Samal ajal kui meie börsiettevõtete eelmise aasta kogukäive ja -kasum kasvas üsna tagasihoidlikult (vastavalt üks ja kaks protsenti), maksti või makstakse dividende üsna heldelt. Mitu börsiettevõtet maksab sel aastal omanikulu kas dividendidena või aktsiakapitali vähendamisest tingitud tagasimakse teel mitu korda rohkem kui eelmisel aastal.

Näiteks Tallink maksab oma aktsionäridele omanikutulu kaheksa senti aktsia kohta, mis on neli korda suurem kui eelmise aasta kaks senti. Eesti suurima aktsionäride arvuga ettevõte plaanib maksta dividende kaks senti aktsia kohta ning lisaks veel kuus senti aktsiakapitali vähendamisest tingitud tagasimakseid.

Kui Tallink teatas kuu aega tagasi, et palub võlakirjaomanikel luba ühekordselt välja maksta omanikutulu kogu eelmise aasta kasumi ulatuses (kehtivates võlakirjatingimustes on sätestatud omakapitali väljamakse piiranguks maksimaalselt 50 protsenti), siis oletati (ka Postimees oma online-uudistes), et ettevõte maksab üheksa senti aktsia kohta. Nagu selgus, plaanitakse tegelikult maksta üks sent vähem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles