Steinmeier: EL-i Vene sanktsioonide pikendamine on senisest raskem (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Frank-Walter Steinmeier.
Frank-Walter Steinmeier. Foto: Reuters / Scanpix

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles neljapäeval avaldatud usutluses BNS-ile, et Euroopa Liidus on Venemaale kehtestatud sanktsioonide pikendamises kokkuleppele jõudmine senisest raskem.

Steinmeier kohtub neljapäeval ja reedel Leedus, Lätis ja Eestis oma Baltimaade kolleegidega, kellega arutatakse NATO eelseisvat Varssavi tippkohtumist, vahendab BNS. 

«Oleme teadlikud, et EL-is suureneb vastuseis Venemaale kehtestatud sanktsioonide pikendamises,» lausus Steinmeier. «Selles küsimuses ühise seisukohani jõudmine kujuneb möödunud aastaga võrreldes raskemaks.»

«Samas teeme kõvasti tööd tagamaks, et Euroopa rinne oleks selles küsimuses ühtne. Mis meid puudutab, siis on sanktsioonid jätkuvalt ja lahutamatult seotud Minski lepete rakendamisega.»

«Üks asi on kindel: me ei saa ignoreerida rahusvahelise õigusega vastuolus olevat Krimmi annekteerimist Venemaa poolt ja Ida-Ukraina destabiliseerimist. Oleme saatnud vastavasisulise selge sõnumi.»

Steinmeier ei toonud välja ühtegi konkreetset EL-i riike, kes on sanktsioonide pikendamise vastu, kuid avalikult on kõige skeptilisemate seas seni olnud Itaalia ja Ungari. Poola ja Baltimaad ärgitavad EL-i sanktsioone pikendama.

Venemaa panga-, kaitse- ja energiasektorile kehtestatud sanktsioonid aeguvad juulis ning nende pikendamine vajab ühenduse üksmeelset heakskiitu. EL-i liidrid arutavad küsimust juunis. EL-i välispoliitika juht Federica Mogherini ütles möödunud nädalal Saksa meediale, et tema hinnangul sanktsioone pikendatakse.

Samas rõhutas Steinmeier, et «vajame Venemaaga dialoogi, et taastada kaotatud usaldus ning vähendada ootamatu eskaleerumise allakäigutee riski.»

«Vajame Venemaa abi suurte rahvusvaheliste probleemkohtade lahendamiseks, näiteks Süürias ja püüdlustes Liibüa stabiliseerimiseks.»

«Kriiside ajal vajame eriti formaate, mis lubavad meil läbistada vaikuse ja naasta läbirääkimistelaua taha.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles