Ansip jääb Estonian Airi teemal vankumatuks: valitsuse otsused olid õiged (21)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip.
Andrus Ansip. Foto: SCANPIX

Endine peaminister, tänane Euroopa Komisjoni volinik Andrus Ansip on ka pärast riigikontrolli kriitilist auditit seisukohal, et Estonian Airi toetamine oli õige otsus.

Riigiabi andmise Estonian Airile otsustas teatavasti valitsus, kuid seda ennekõike just toonase peaministri Andrus Ansipi juhtimisel. «Valitsus lähtus otsustamisel riigi ja rahva huvidest,» on Ansip veendunud ka täna.

Tema väitel näitavad erinevad hinnangud, et Tallinnas baseeruv lennundusettevõtta toob Eesti majandusele tulu 140-160 miljonit eurot aastas. «Seda on kordades rohkem kui riigiabi anti,» sõnas ta.

«Minu valitsus ei saanud toetada otsust, mis oleks jätnud tuhanded Eesti kodanikud võimaluseta koju tagasi pöörduda. Pean ka praegu teadaoleva põhjal toonaseid valitsuse otsuseid õigeks ja riigile kasulikeks,» lausus Ansip Postimehele saadetud kirjalikus kommentaaris.

Riigikontroll esitles täna auditit, milles leidis, et Euroopa Komisjoni otsus, et Eesti riik on rahvuslikku lennufirmat ASi Estonian Air toetanud Euroopa Liidu reeglite vastaselt 84,9 miljoni euroga, oleks olnud välditav.

Riigikontrolli hinnangul oleks seda aidanud vältida see, kui valitsus oleks järginud riigivaraseaduse põhimõtteid ja veendunud, et Estonian Airile raha ning laenude andmine on eesmärgipärane, otstarbekas, säästlik ja õiguspärane.

Eriliselt kriitiline oli audit just valitsuse otsuste osas. Nii leidis riigikontroll, et Estonian Airi asjus tehti otsuseid kiirustades ja kümneid miljoneid anti asjasse tegelikult süvenemata.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles