Võlg võimutseb ehk priima firma viimsed päevad

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix Sweden

AAA-reitinguga firma on välja suremas. Standard & Poor’si ihaldusväärne hinnang kehtib veel vaid käputäie kohta.

Ameerika Ühendriikides on AAA-firmade arv kukkunud kahele – Johnson & Johnson ja Microsoft. Alles aastal 1992 oli sealmail selliseid ettevõtteid tervelt 98, kirjutab Financial Times.

AAA-reitinguga firmade hinguseleminek peegeldab laenuvõtmise dramaatilist tõusu toetamaks aktsionäride tulu ning finantseerimaks ülevõtmisi.

Tänaste ultramadalate laenukulude juures ei näi trendil lõppu tulevat.

«Üks on selge: finantsilisest konservatiivsusest kaugenemise trend algas 1980-ndate alguses ning jätkub tänaseni,» ütles Standard & Poor’si analüütik Thomas Waters.

Kui firma alles alustab laenuvõtmist, võib ta tunda rõõmu turuväärtuse kasvust. Lõpuks kipub aga võlg äri lämmatama ning võib viia krahhini.

Nagu rõhutas Pennsylvania ülikooli professor Jeremy Siegel, saab viimasest finantskriisist õppida, kuivõrd kiiresti isegi esmaklassilised ettevõtted kapitaliturgude ukse taha võivad jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles