Das Burnout: Saksamaal levib kulutulena läbipõlemine

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal toimunud Wave Gothic Festival külastajad.
Saksamaal toimunud Wave Gothic Festival külastajad. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Töötundide arvu arvestades ilusat elu elavate sakslaste seas on võtnud maad läbipõlemiste epideemia. Mures on tohtrid, tegevjuhid ja töötajad.

Ühtlasi on teema üllataval määral avaliku arutelu keskmesse tõusnud, kirjutab The Wall Street Journal: ollakse ju Saksamaal reeglina vaimsest tervisest rääkimise vastu.

Nagu näitas hiljutine Gallupi küsitlus, on stressiga kimpus olnud lausa 4,1 miljonit töötajat (ca 40 miljonist).

Saksa «haigekassa» Techniker Krankenkasse andis sel kevadel teada, et aasta kohta jäi inimestel vahele keskmiselt üle 15 tööpäeva – kõrgeim registreetirud näitaja läbi aegade. Fondi tegevjuhi Jens Baasi sõnutsi on «tõusuteel elustiilihaigused», sealhulgas läbipõlemine.

Mõned firmad on võtnud epideemia vastu kasutusele meetmeid. Daimler lubab töötajatel puhkuse ajal laekunud emaile automaatselt kustutada. Siin-seal lubatakse võtta tööle kaasa koeri, kes stressi leevendama peaksid.

Probleem on jõudnud ka teatrilavale. Sel hooajal mängitakse Berliinis tükki nimega «BurnOut, Das Musical». Ühe külastaja hinnangul on tegemist «kõige saksapärasema teosega, mida ma tükk aega näinud olen.»

Nagu nendib näidendi autor Sabine Haydn, on «sakslaste puhul tüüpiline palju muretseda ning alati mõtelda selle peale, mis kõik viltu võiks minna.»

OECD andmetel töötavad sakslased organisatsiooni kuuluvatest rahvastest aastas kõige vähem – isegi 100 tundi vähem, kui prantslased. Tootmissektoris on standardiks 35-tunnine töönädal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles