Juhtimisstiili mõjutab ka kultuuriline taust (1)

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea juht Kim Jong-un
Põhja-Korea juht Kim Jong-un Foto: SCANPIX

Kuigi paljud juhiomadused on universaalsed, nagu inimeste tundmine ja enesekindlus, siis täieliku juhialase edu retsept hõlmab ka kultuurilisi eripärasid, vahendab Harvard Business Review. 

Sõltuvalt kultuurilisest kontekstist võivad erinevad isikuomadused olla tugevuseks või nõrkuseks. Erinevad uuringud on näidanud, et juhtide otsuste tegemine ja suhtlusmeetodid on oluliselt mõjutatud nende geograafilisest asukohast. Allpool on välja toodud neli juhitüüpi ja nende esinemine erinevates kultuurides. 

Sünkroniseeritud juht:

Otsustega lõpuni minek on oluline juhiomadus Aasias, eriti Hiinas, Lõuna-Koreas, Jaapanis ning samuti paljudes Lõuna-Ameerika riikides nagu Mehhikos ja Brasiilias. Selleks et ametiredelil tõusta peavad juhid leidma konsensuse ja asuma kõiki teisi mõjutama. Kui kõik osapooled on üksmeelel tuleb otsus kiiremas korras allkirjastada. Sünkroniseeritud juhitüüp on motiveeritud pigem ohtudest kui võimalustest.

Opportunistlik juht: 

Juhid, kes võtavad initsiatiivi ja demonstreerivad paindlikkust sihtmärkide saavutamisel on enim hinnatud Põhjamaades, Saksamaal, Suurbritannias. Samuti endistes Briti kolooniates nagu Singapuris, Malaisias ja Hong Kongis. Opportunistlikud juhid on ambitsioonikad ja riskialtid, ning pigem individualistlikud. 

Otse-tulistaja:

Mõndades regioonides oodatakse juhilt äärmist otsekohesust ja vähem tühja juttu. Seda eriti Taanis ning Kirde-Aasia riikides. Sellised juhid annavad viivitamatult meeskonnaliikmetele konstruktiivset kriitikat.

Diplomaatiline juht:

Paljudes riikides pole viisakas suhtlus mitte oluline ainult selleks, et hästi läbi saada vaid ka selleks et läbi lüüa. Uus-Meremaal, Rootsis ja Kanadas hinnatakse juhte, kes hoiavad ärivestlustel lõbusat ja meeldivat nooti. Otse-tulistamist peetakse sellistes kultuurides karmiks ja ebavajalikuks. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles