Teadlane: Soome on suurtes võlgades vähearenenud majandus (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia majanduse kukkumist ei saa põhjendada üksnes Nokiaga.
Nokia majanduse kukkumist ei saa põhjendada üksnes Nokiaga. Foto: SCANPIX

Soome on suurtes võlgades vähearenenud majandus, millel ei ole oma tööstust, ja praegune areng nõrgestab olukorda veelgi, väidab Soome Aalto ülikooli teadur Mika Helenius Kauppalehtis.

Soomes tehakse uurimistööd, kuid müüdavaid kaupu ei teki. Olukord halveneb, kui firmad on vähendanud tootearendust ja ülikoolid tegelevad põhiliselt alusuuringutega, väidab ta.

Heleniusel on käsil väitekiri strateegilise juhtimise muutumisest suurfirmade juhtkonnas. Ta uurib seda teemat põhiliselt digitaalmajanduse seisukohalt.

Helenius viitab Ameerika majandusteadlasele Michael Porterile, kelle sõnul sõltub riigi konkurentsivõime tööstuse innovatsiooni- ja uuendusvõimest. Kui maailm globaliseerub ja digitaliseerub, siis muutub konkurents üleilmseks. Sellistes oludes riikide tähtsus konkurentsieeliste loomisel kasvab.

Tema hinnangul on Soome liiga kinni kuludes ja hindade langetamise, et konkurentsivõimet taastada. Kuid vaadata tuleks teaduri sõnul laiemalt ja mõelda, millisele innovatsioonile on nõudlust. Rootsi on selle ära tabanud ning selle tarbekaupadel ja tööstustoodetel on turgudel nõudlus olemas.

Helenius väidab, et Soome majanduse kukkumist ei saa põhjendada üksnes Nokiaga, vaid näiteks majanduse infotehnoloogia ja kommunikatsiooni investeeringud hakkasid vähenema juba 2004. aastal.

Ta nimetab Euroopa paradoksiks, et seal elab kõige haritum rahvastik, kuid ei sünni üldse tarkvara. Üleilmselt tuntud tehnoloogiafirmad on tekkinud USA-s või Hiinas.

Veel väidab Helenius, et Soomes ei mõisteta infotehnoloogia tähtsust. Tegeldakse põhiliselt andmetöötlusega, aga ei mõelda eriti sellele, kuidas kasutada infotehnoloogiat äritegevuses. Ta soovitab eeskuju võtta Hiinast, mis käivitas 2001. aastal strateegilise tarkvaraprogrammi. Nüüd on Huawei oma tarkavaraga üks suuremaid pilveteenusefirmasid ja kasvab kiiresti ka nutitelefonivalmistajana.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles