Pajula: ekspordi kasv peatub varsti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB ökonomist Hardo Pajula
SEB ökonomist Hardo Pajula Foto: Mihkel Maripuu

SEB ökonomisti Hardo Pajula sõnul on ekspordi kiire kasvutempo erakordne ning tõenäoliselt vaibub hoogne kasv mõne kuu pärast.

«Ma olen üsna kindel, et nii kõrge kasvutempo on ikkagi pigem erandlik ja on eelkõige tingitud 2009. aasta suure kukkumise järgsest tagasipõrkest. 2009. aasta novembris kukkus väljavedu veel 8 protsenti, kuid kolm kuud hiljem 2010. aasta veebruaris tõusis see juba 26 protsenti. Nii et ma oleks väga üllatunud kui ligi 50-protsendiline ekspordi juurdekasv veel ka veebruaris edasi kestaks,» kommenteeris Pajula.

Üheks ekspordi kannustajaks on Pajula sõnul seni olnud toodete soodne hind. «Säärased julged üldistused on alati üsna riskantsed, aga ma arvan, et viimaste aastate julgetel kulukärbetel on ekspordi viimase aja rekordilises kasvus kindlasti päris suur roll. Sisuliselt täitsid palgakärped ju sama rolli, mida devalveerimisvajaduse jutlustajad kursimuutusest ootasid,» sõnas Pajula.

Et kõige kiiremini kärbiti palku just rahvusvahelise konkurentsi taktikepi all tegutsevates ettevõtetes, siis võiks Pajula sõnul arvata, et ka käimasolevast ekspordibuumist võidavad kõige enam sama moodi just maailmaturule avatud ettevõtete töötajad.

Eksportivates ettevõtetes loodavate töökohtade suhtes aga Pajula kuigi optimistlik ei olnud. «Olen ettevõtjatega kohtudes kuulnud sellist juttu, et puudu on ennemini kõrge rutiinitaluvusega liinitöölistest kui särava mõttelennuga inseneridest, sest suurem nuputamine käib ikkagi kas emaettevõtete või lihtsalt teiste tellijate peakorterites,» tõdes ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles