Majandusteadlane: majanduskriis ei ole ennustamatu nagu välgulöök (10)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chicago ülikooli emeriitprofessor Robert Aliber pidas reedel EBS-is avaliku loengu maailma majanduskriiside teemal.
Chicago ülikooli emeriitprofessor Robert Aliber pidas reedel EBS-is avaliku loengu maailma majanduskriiside teemal. Foto: Liis Treimann

Islandi 2008. aasta majanduskriisi ennustanud majandusteadlane Robert Aliber arvab, et järgmised riigid, mis peaksid majanduskriisiks valmis olema, on Brasiilia ja Kreeka. Välistatud ei ole ka ei Ameerika Ühendriigid ega Hiina.

«Ükski majanduskriis ei ole nagu maavärin, tornaado või välgulöök, mida ei ole võimalik ennustada – neid on võimalik ette näha,» sõnas reedel EBSis avaliku loengu andnud 86-aastane Chicago ülikooli emeriitprofessor Robert Aliber, keda muuhulgas on nimetatud viimase 40 aasta mainekaimaks majandusteadlaseks maailmas.

2008. aasta Islandi majanduskriisi ennustanud Aliberi sõnul tuleks vaadata, mis iseloomustas nende riikide majandust, mida on viimase 35 kuni 40 aasta jooksul räsinud kriisid. «Kui jätta Jaapan välja, siis on kõigis nendes riikides enne majanduskriisi olnud kiire kasvuperiood – buumiaeg,» märkis Aliber, kirjeldades 1982., 1997., 2002. ja 2008. aasta majanduskriiside ühisosa ning viidates ennekõike kinnisvarahindadele.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles