Renault' skandaal viitab Šveitsi pangaarvetele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renault sõiduautod müügisalongis.
Renault sõiduautod müügisalongis. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Renault on väidetava tööstusspionaaži uurimise käigus tuvastanud kahtlasi Šveitsi pankades sooritatud rahalisi tehinguid.

Täiendavaid detaile Prantsuse firma luureskandaali kohta eile avaldada ei soovinud. Juhtumiga tegeleb mitteametlikult riigi luureteenistuse «majandusosakond». Skandaal on juhtinud tähelepanu tehnoloogiavarguste riskile.

Renault peatas möödunud nädalal kolme juhtiva töötaja ametilepingud, kui selgus, et olulist elektriautode ehitamise programmi puudutavat infot oli lekitatud kolmandatele osapooltele.

Spekulatsioonid keerlevad Hiina konkurentide tööstusspionaaži ümber, ametlikult ei ole ei Renault ega Prantsuse valitsus seda kinnitanud.

Küll kinnitasid lähedalseisvad isikud aga kuuldusi sellest, et Renault on jõudnud jälile Šveitsi pangakontodele tehtud maksetele. Makse saajate kohta neil andmed puudusid.

Elektriautode programmi juhi asetäitja Matthieu Tenenbaumi advokaat Thibault de Montbrial ütles oma kliendi kohta – kes on üks kolmest kahtlusalusest – et Tenenbaumi ei ole veel kõigist süüdistustest teavitatud. «Ta soovib üksikasjalikku selgitust selle kohta, milles teda süüdistatakse,» ütles de Montbrial.

Viimaste päevade sündmused on Renault’d tugevasti raputanud, eriti aga Guyancourt’s paiknevat tehnokeskust, kus kõige tundlikuma iseloomuga töid teostatakse. Firma moraali on laastanud ka enesetappude seeria, mis järgnes kulude kärpimise ja tootlikkuse tõstmise nimel läbiviidud ümberkorraldustele.

Tehnokeskuse töötajad olevat šokis, olles kuulnud, et süüdistatavate seas on vähemalt üks nende oma juhtidest, kes on töötanud Renault’s aastakümneid ning olnud üks lugupeetavamaid tootmisjuhte.

«Keegi ei suuda seda uskuda,» ütleb endine Renault’ veteran, kes siiani vanade kolleegidega läbi käib ja tundis lähedaselt ka kahtlusaluseid tegevjuhte. «Ta oli väga lugupeetud ja hinnatud inimene... ja kellelegi ei mahu pähe, et ta oleks võinud raha võtta.»

Väidetud on ka seda, et leketele aitas kaas üks Prantsuse allhankefirma. Renault’ga tuttavate isikute sõnutsi võivad Renault’ lähedased suhted allhankijatega – kellest mõned on samuti tehnokeskuse katuse all ning osalevad arendusega seotud aruteludes – viia selleni, et informatsioon kogemata lekib.

«Sa pead nende inimestega koos töötama ja rääkima nendega arenduse teemadel, samuti tulevikutehnoloogia teemadel,» ütles üks endine Renault’ juhtivtöötaja.

Kõik kolm kahtlusalust kohtuvad sel nädalal Renault’ juhatusega. Eeldatavasti esitab autofirma ka ametlikud süüdistused, mille alusel Prantsuse luureteenistus ametlikult asja kallale saab asuda.

Renault’ tegevjuhi Patrick Pelata sõnutsi näib firma olevat langenud «organiseeritud rahvusvahelise võrgustiku» ohvriks, mis teenis «välisriikide huve».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles