Kalev teeb piimatööstustest börsifirmad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Priit Simson

Tere ja Põlva Piima liitmine Kalevi tütarfirmaga teeb ettevõttest suurima piimanduskontserni ning peaks suurendama Kalevi aktsia väärtust börsil.


Kalevi aktsia ei ole Tallinna börsil kunagi olnud liidri seisuses, kuid veel aasta eest kaubeldi nende väärtpaberitega üsna aktiivselt. Firma käekäigul hoidsid silma peal kõik suuremad pangad ja investeerimisfirmad.



Pärast mullu sügisel tulnud teadet, et Kalev plaanib müüa kõik toidutootmisega seotud firmad, huvi ettevõtte aktsia vastu aga kadus.



Nüüd on Kalev ja tema suuromanik Oliver Kruuda vastupidiselt toonastele plaanidele asunud oma haaret toidutootmises hoopis laiendama. Reedel andis konkurentsiamet heakskiidu Põlva Piima ostmisele, eile teatas Kalev, et toob enda alla seni eraldi seisnud Tere piimatööstuse, mis on Eesti turuliider.



Kalevi börsiteate kohaselt liigub Tere Kalevi omaniku AS Rubla alt ära ligi 929,4 miljoni krooni eest. Kui uskuda, et sama hinnaga lootis Kalev veel kevadel Tere Alta Capitalile müüa, oleks kahe firma vahelise luhtaläinud tehingu maht olnud ligi poolteist miljardit krooni.



Summa on nii suur seetõttu, et toonases tehingus pidid omanikku vahetama ka Kalevi kommivabrik ja teised toidutootmisüksused.



Kalevi ühe suuromaniku Heino Priimäe kinnitusel on Tere Kalevi alla toomine tehniline samm. Selle põhjustest ei tahtnud ta eriti  rääkida ning nii jäi vastuseta ka küsimus, kas koondamise abil tahetakse lihtsamaks muuta firmade müük.



Rahanappus ahistab


Marfin Panga väärtpaberianalüütiku Kristjan Tolmatsi sõnul on praegu väga raske ennustada, kas piimatööstuste Kalevi alla tulek firma käekäigule börsil mingit erksust lisab.



«Firma atraktiivsust suurendab see kindlasti, aga põhiküsimus on ikkagi selles, mis saab nii Kalevist kui börsist edasi,» lausus ta.



Toidutööstuste müügi ettevalmistamises paneb Tolmatsit kahtlema tõik, et praegu oleks nii suure tehingu jaoks raske laenuraha leida.



Just rahamaailmas valitsevale raskele olukorrale viitas kevadel ka Alta Capital, kui ta Kalevi ja Tere ostmisest loobus. Nüüd on olukord selles vallas läinud järjest hullemaks.


Faktiks jääb, et viimase kuue kuu jooksul ei ole Tallinna börsil olnud päeva, mil Kalevi aktsiaga oleks tehtud üle viie tehingu.



Enamikul päevadel on aga firma väärtpaberite käive jäänud püsima nullireale.


Just seepärast ei soostunud näiteks investeerimisfirma LHV Kalevi aktsia edasise võimaliku käekäigu kohta mingeid ennustusi tegema.



Nii LHVd kui teisi analüütikuid teeb ettevaatlikuks ka tõik, et pole päris selge, mida Kalev endast tegelikult üldse kujutab. Toidutööstuste enda alla koondamine peaks ettevõtte väärtusest pisut parema ülevaate andma, kuid Swedbanki analüütiku Lauri Linnu sõnul jääb info ikka veel napiks.



Kahjulik meediaäri


Kalevi omanikud ise on viimasel aastal kõige meelsamini rääkinud oma kasvavast meediaettevõttest, kuhu on koondatud mitmeid ajakirju, telekanal ning internetiportaal.



Viimane on omanikele peale lugemisrõõmu pakkunud vaid võimalusi investeeringuteks. Juunis lõppenud majandusaastal tõi meediaäri Kalevile 58 miljonit krooni kahjumit, firma käive oli 17,7 miljonit krooni.



Samal ajal oli suurem osa toidutootmisest kasumis. Näiteks Tere, mis nüüd ametlikult Kalevi alla tõstetakse, teenis mullu pea poole miljardi krooni suuruse käibe juures kasumit ligi 48 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles