EL ja USA: investeerige Iraani

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraan kutsus Ühendriike kergendama panganduspiiranguid
Iraan kutsus Ühendriike kergendama panganduspiiranguid Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriigid ja Euroopa Liit panid Euroopa pankuritele ja ettevõtjatele tungivalt südamele investeerida Iraani.

Avaldus kõlas pärast USA välisministri John Kerry, Euroopa Liidu välispoliitika juhi Federica Mogherini ja nende Prantsuse, Saksa ja Briti kolleegide koosviibimist Brüsselis.

Ühiselt tõotati tagada investoritele rohkem informatsiooni ja abi äri jätkamisel Teheraniga, vahendab The Wall Street Journal.

«Me ei takista lubatud äritegevust Iraaniga ega takista rahvusvahelisi firmasid või finantsasutusi [nende tegevuses],» võib ühisavaldusest lugeda.

Enamik rahvusvahelisi majandus-, finants- ja energiasanktsioone tühistati jaanuari keskel seoses mulluse Iraani tuumadiili jõustumisega.

Mitmed välisfirmad – eriti Euroopa pangad – on aga tõrkunud Iraanis äri alustamast või jätkamast, kartes sattuda vastuollu seni kehtivate USA sanktsioonidega, muuhulgas keeluga arveldada dollarites.

Samal ajal on islamiriigi ametnikud hoiatanud, et kui tuumadiili majanduslikke hüvesid peatselt paistma ei hakka, võib lepe muutuda ebapopulaarseks ning sattuda küsimärgi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles