Vara veel: Juncker ei luba Hispaaniat enne valimisi karistada

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jean-Claude Junckerit kummardub kätlema Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy.
Jean-Claude Junckerit kummardub kätlema Hispaania peaministri kohusetäitja Mariano Rajoy. Foto: elconfidencial.com

Euroopa Liidu eelarvereegleid eiravatele Hispaaniale ja Portugalile anti Brüsseli poolt hingetõmbeaega – kõlamata jäi ettepanek esimest korda euroala ajaloos eelarvelodevuse eest trahve määrata.

Võttes arvesse trahvide võimalikke poliitilisi tagajärgi sekkus eile asjade käiku Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker, kirjutab Financial Times. Ta lükkas otsuse edasi, et oodata ära Hispaania kordusvalimised 26. juunil.

Ühtlasi said nii Hispaania kui Portugal aasta jagu aega lisaks, et oma eelarved Euroopa Liidu reelgitega vastavusse rihtida.

Paindlikkuse pärast Madridi ja Lissaboni lokkavate eelarvepuudujääkide suhtes riskib komisjon tõmmata endale taas kaela süüdistused poliitiliste kaalutluste seadmises kõrgemale reeglitest, mida nad on kohustatud jõustama.

Mullu kohtles Juncker samasuguse leebusega Itaaliat, teenides Euroopa Keskpangalt ning omal ajal reeglid kehtestanud endistelt volinikelt avalikud noomitused – haruharv nähtus.

Meeldetuletuseks: rangemad eelarvereeglid kehtestati aastal 2012 eesmärgiga hoida ära võlakriisi kordumine, mis ühisraha äärepealt hauda oleks saatnud.

Nii Itaalia kui Portugali riigivõlad lähenevad 130 protsendile sisemajanduse kogutoodangust (SKT), mis võib osutuda saatuslikuks – sama taseme pealt vallandus 2009. aastal Kreeka kriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles