Renault on üks lüli Hiina aktiivse tööstusspionaaži ahelas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Renault elektriauto Fluence Z.E firma kommunikatsiooniüksuse peakontoris Boulogne Billancourtis.
Renault elektriauto Fluence Z.E firma kommunikatsiooniüksuse peakontoris Boulogne Billancourtis. Foto: SCANPIX

Kuigi Prantsuse autotootja Renault ei ole veel ametlikult kinnitanud, et firmas hiljuti lahvatanud tööstusspionaaži juhtumi taga on Hiina, tehakse järjest rohkem vihjeid, et Hiina püüab oma tehnoloogilist mahajäämust läänest tasa teha aktiivse tööstusspionaažiga.

Hiina on seadnud strateegiliseks eesmärgiks tõusta kõrgtehnoloogiliseks riigiks ning selle nimel hangitakse ja kopeeritakse kogu maailmast tööstussaladusi.

Renault asejuht Patrick Pelata ütles ajalehele Le Monde, et firma töötajate abiga on Renault'st hangitud infot elektriautode arendamise programmi kohta. Renault on maailma üks juthivaid elektriauto arendajaid ja ei ole juhus, et ka Hiina on huvitatud keskkonasõbralikest elektriautodest. Le Monde seda välja ei ütle, kuid üks teine Prantsuse meediaallikas väidab, et tööstussaladuste ostjad olid hiinlased.

Indias Chennais asuva Asia uuringute keskuse turvaekspert R.S. Vasan ütles, et kui vihjed Hiinale osutuvad tõeks, siis tema selle üle ei imestaks. Ta väitis, et Hiina riikliku poliitika eesmärk on kerjata, laenata või varastada kõike, mis aitab selle riigi positsiooni maailmas parandada. «Me teame, et Hiina tegeleb teatud saladuste hankimisega,» kinnitas ta.

Näiteks USA netiotsingufirma Google väitis eelmise aasta algul, et teda tabanud küberrünnaku taga oli Hiina ja intellektuaalse omandi varguse püüd. Samasuguseid rünnakuid on kogenud kümned teised USA firmad.

Hiina luure asjatundja Roger Faligot ütles, et Hiina luuret huvitab väga just autotööstus ning et suured Hiina autofirmad teevad luurega tihedat koostööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles