Lauri: Eestit tabas kaks majanduskriisi

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Lauri.
Maris Lauri. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Swedbanki makroanalüütiku Maris Lauri sõnul tabas Eestit kaks majanduskriisi järjest, kuid nüüdseks on need lõppenud.


«Kriisiks loetakse aega, kus on negatiivne kasv. Seda kvartaalses võrdluses ja mitte ainult ühe, vaid paar kvartalit järjest,» rääkis Lauri.

«Eestis juhtus 2 kriisi järjest,» märkis ta. «Kinnisvaralaenu buumijärgne kriis hakkas varem ja siis tuli maailma finantsturgude kokkukukkumisest tulenenud nõudluse kaotuse kriis.»

Lauri sõnul võib Eesti pidada majanduskriisi ajaks aastaid 2008 ja 2009. Nüüdseks on kriis möödas, kuid selle tagajärjed mitte. «Kriis oli nii sügav, et eelneva taseme saavutamiseks läheb ikka aega,» tõdes Lauri.

Euroopas hakkas kriis tema sõnul üldiselt natuke hiljem kui Eestis, valdavalt 2008. aasta teises pooles, ning lõppes enamikus riikides 2009. aasta esimeses pooles. Samas on Euroopas ka riike, kus majanduslangus jätkub, nentis Lauri.

«Maailmamajandus tervikuna on küll kriisist väljas,» arvas ta. «Samas tuleks ka vaadata, palju rahvaarv kasvab,» lisas analüütik. «Näiteks kui maailmamajandus kasvab 1 protsendi aastas, aga rahvastik kasvab rohkem, siis on tegelikult asjad viltu.»

Kui Eesti majandus lähiajal uuesti langusesse pöörduks, siis ei saaks Lauri sõnul tõenäoliselt rääkida n-ö W-kujulisest majanduslanguse teisest osast, vaid juba uuest langusest. W-kujulisest langusest räägitakse siis, kui teatud teguritest põhjustatud kriisist ei tulda täielikult välja, kuid Eestis viimatise kriisi põhjustanud tegurid on juba paljuski taandunud, märkis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles