Eesti piimatooted said pääsu Hiina turule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse
Urmas Kruuse Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Maaeluminister Urmas Kruuse allkirjastas esmaspäevasel kohtumisel Hiina esindajaga toiduohutuse protokolli, mis avab Eesti piimatoodetele ekspordivõimaluse Hiina turule.

Kruuse kohtus esmaspäeva hommikul Hiina järelevalveasutuse AQSIQ eest vastutava aseministri Mei Kebaoga. Kohtumisel allkirjastati toiduohutuse protokoll piimatoodetele ekspordivõimaluse avamiseks Hiina turule, vahendab BNS. 

Reedel ütles Kruuse, et kohtumise peamine eesmärk on saavutada kokkulepe Eesti piimatoodetele Hiina turu avamiseks. «Hiina minister on meie järelevalveasutuste vahel mitme aasta vältel toimunud läbirääkimiste ja Eestis kohapeal läbiviidud inspekteerimiste tulemusel kinnitanud valmisolekut piimaprotokolli lõplikuks allkirjastamiseks seekordsel kohtumisel Tallinnas,» rääkis ta.

«Eesti toodab piima ligi kaks korda üle oma vajaduste ja ülejääv kogus vajab seetõttu pääsu uutele turgudele. Loodame, et protokolli allkirjastamisega saavad ametkondlikud takistused piimatoodete eksportimiseks Hiina kõrvaldatud, kuid kindlasti pakume Eesti ettevõtjatele ka edaspidi kogu võimalikku tuge ametkondlikus suhtlemises Hiina turule pääsemiseks," lisas Kruuse.

Möödunud aasta 12.–18. septembril olid Eestis ametlikul visiidil neli Hiina Rahvavabariigi inspektorit, kes hindasid Eesti toidu- ja veterinaarjärelevalve üldist korraldust ja toimimist Veterinaar- ja Toiduametis, VTA kohalikus asutuses, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumis ja Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli AS-i piimalaboris. Samuti külastati kolme piimatöötlemisettevõtet ja ühte piimafarmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles