Brüssel kaalub pankadest raha võtmise peatamist

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Komisjon vaeb võimalust omistada pangaregulaatoritele võimed välistada ülekandeid põduratest pankadest, et nood rahast tühjaks ei jookseks.

Nn «moratooriumimeetod» rakenduks üle kogu Euroopa Liidu, selgub Financial Timesi valduses olevast dokumendist.

Vajadusel lõigataks järsult läbi maksed võlakirjaomanikele, samuti kaalutakse raha väljavõtmise takistamist hoiustajate poolt.

Meetmel oleks «stabiliseeriv» mõju, mis kestaks seni, kuni regulaatorid otsustavad, kuidas sekkuda raskustes panga tegevusse, seisab dokumendis, mis kannab kuupäeva 10. mai ning mille on koostanud praegune Euroopa Liidu eesistuja Holland.

«Moratoorium ... võib võimaldada otstarbeka ja eduka protsessi teostamise, mis minimeerib finantsstabiilsusele ilmnevaid riske,» võib dokumendist veerida.

Külmutatud olek ei kestaks kaua, selgitasid Financial Timesile kursisolevad allikad – see oleks pelgalt päevade küsimus, kui sedagi.

Euroopa valitsusametnike sõnutsi toetavad ideed Saksamaa ja Holland, kes usuvad, et niiviisi on võimalik kaitsta maksumaksjaid läbikukkunud pankade päästmise eest.

Samal ajal on valitsused mures, et kui uksed liiga vara lukku lüüakse, puruneb usaldus sellise panga vastu kildudeks ning finantssüsteemis levivad šokilained, mis muudavad mõned riigid ettevaatlikuks.

Seetõttu kaalub komisjon tõsiselt, kas külmutamisele kuuluksid ka alla 100 000 euro jäävad hoiused, mida riik peab tagama. Muuhulgas mõtleb komisjon võimalikele eranditele, mis oleksid vajalikud välistamaks paanikat või finantssüsteemi kollapsi.

Hollandi valitsus keeldus dokumenti Financial Timesile kommenteerimast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles