Eesti piimatooted jõuavad peagi Hiina turule (1)

Siiri Liiva
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti piimatooted
Eesti piimatooted Foto: Toomas Huik

Esmaspäeval allkirjastab maaeluminister Urmas Kruuse Hiina järelevalveasutuse aseminister Mei Kebaoga toiduohutuse protokolli, mis avab Eesti piimatoodetele ekspordivõimaluse Hiina turule.

«Hiina minister on meie järelevalveasutuste vahel mitme aasta vältel toimunud läbirääkimiste ja Eestis kohapeal läbiviidud inspekteerimiste tulemusel kinnitanud valmisolekut piimaprotokolli lõplikuks allkirjastamiseks seekordsel kohtumisel Tallinnas,» rääkis maaeluminister Urmas Kruuse. Minister Kruuse ning Hiina järelevalveasutuse AQSIQ asejuht Mei Kebao kohtusid viimati käesoleva aasta 26. aprillil Pekingis, kui allkirjastati toiduohutuse protokoll kilu ja räime kohta.

Kruuse kinnitusel on kohtumise peaeesmärk saavutada kokkulepe Eesti piimatoodetele Hiina turu avamiseks, kuna Eesti toodab praegu piima ligi kaks korda üle oma vajaduste, mistõttu vajab ülejääv kogus pääsu uutele turgudele. «Loodame, et protokolli allkirjastamisega saavad ametkondlikud takistused piimatoodete eksportimiseks Hiina kõrvaldatud, kuid kindlasti pakume Eesti ettevõtjatele ka edaspidi kogu võimalikku tuge ametkondlikus suhtlemises Hiina turule pääsemiseks,» lausus maaeluminister.

Möödunud aasta 12.–18. septembrini olid Eestis ametlikul visiidil neli Hiina Rahvavabariigi inspektorit, kes hindasid Eesti toidu- ja veterinaarjärelevalve üldist korraldust ja toimimist veterinaar- ja toiduametis, VTA kohalikus asutuses, veterinaar- ja toidulaboratooriumis ja Eesti Põllumajandusloomade Jõudluskontrolli ASi piimalaboris. Samuti külastati kolme piimatöötlemisettevõtet ja ühte piimafarmi.

Minister Mei Kebaod saadavad visiidil Hiina Rahvavabariigi suursaadik Eestis Qu Zhe, Hiina saatkonna majandusesindaja Wu Yan, järelevalveasutuse AQSIQ õigusosakonna juhataja Xu Xinjian, impordi ja ekspordi büroo asejuht Bai Lu, rahvusvaheliste suhete osakonna asejuht Han Jianping ja teised järelevalveasutuse ning suursaatkonna ametnikud.

Eesti poolt osalevad kohtumisel maaeluministeeriumi kantsler Illar Lemetti, toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai, kalanduspoliitika ja välissuhete asekantsler Olavi Petron, välissuhete osakonna juhataja Ruve Šank, veterinaar- ja toiduameti peadirektor Indrek Halliste ning maaülikooli rektor Mait Klaassen.

2015. aasta 7. detsembril allkirjastasid minister Kruuse ja Hiina Rahvavabariigi Kvaliteedi Järelevalve, Kontrolli ja Karantiini Peavalitsuse AQSIQ aseminister Mei Kebao Pekingis vastastikuse mõistmise memorandumi, millega Hiina tunnustas Eesti toidu- ja veterinaarjärelevalvesüsteemi üldist korraldust ja toimimist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles