Piimatootjad hakkavad saama kvooditrahvi võrra vähem toetust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarviline lehm
Sarviline lehm Foto: GEORGES GOBET/AFP

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) saab plaanide kohaselt õiguse kvoodiületustasu tähtaegade rikkumisel pidada summa kinni makstavatest toetustest või seda kohtutäituri kaudu sisse nõuda, vahendab BNS. 

«Seadusemuudatusega luuakse õiguslik alus piimatootmiskvoodi ületamise tasu tasaarveldamiseks nendele tootjatele, kellel on üleval võlg tähtajaks tasumata summana. Sellisel juhul näeb seaduse muudatus ette võimaluse kvooditasu kogumiseks kas põllumajandustootjatele makstava toetusraha tasaarvestamisega või selle sissenõudmiseks kohtutäituri kaudu,» ütles maaeluministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna juhataja Mai Talvik BNS-ile.

Ta märkis, et 2015. aasta märtsis jõustunud Euroopa Komisjoni määrusega tekkis põllumajandustootjatel, kellel oli kohustus kvoodiületustasu maksmiseks, võimalus tasu maksmise ajatamiseks kolme aasta peale. «Kogu tasu maksti ära riigieelarvest ja tegu on nii-öelda protsendita laenuga tootjale, mille puhul intressi osa on arvestatud vähese tähtsusega riigiabina,» rääkis Talvik.

«Meile teadaolevalt ei ole seni ühelgi tootjal ületustasu maksmisega probleeme tekkinud ja esimene aasta möödus ilma makseprobleemideta. Kuid teiste liikmesriikide kogemused kinnitavad, et raskusi tasu kogumisega võib tekkida," ütles ta ja märkis, et uued sätted loovad paremad võimalused ühelt poolt riigi jaoks ületamistasu kogumiseks nii-öelda probleemsetel juhtudel. "Teisalt annab see põllumajandustootjatele võimaluse oma ettevõtte rahavoogude planeerimiseks selliselt, et vajadusel saab ta kvoodiületustasu tasaarveldada saadavast toetusest,» rääkis Talvik.

Eelmise aasta oktoobrikuu seisuga oli ajatatud kvoodiületustasu kogusumma 685 800 eurot. Seadusemuudatus peaks plaanide kohaselt jõustuma tänavu suvel, nii et PRIA saab 2015. ja 2016. aasta tähtaegadeks maksmata tasusummasid hakata kinni pidama alates 2016. aasta detsembrist ning 2017. aasta tähtpäevaks maksmata summasid alates sama aasta detsembrist.

Allikas BNS

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles