Briti pankurite boonused taas väljakutsuvalt prisked

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
London
London Foto: SCANPIX

Suurbritannia pankade «suur viisik» on otsustanud oma tegevjuhte 2010. aasta eest heldete boonustega õnnistada, heites väljakutse avalikkuse ja poliitikute survele näidata koos riigisektoriga üles vaoshoitust.

Pangajuhtide ja investorite sõnutsi kinnitavad HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland, Lloyds ja Standard Chartered, et põrutavad boonustega edasi vaatamata uute protestilainete ohule.

RBS ja Lloyds, ise osaliselt riigi omanduses ja vaevu-vaevu kasumis, on seetõttu sattunud eriti tugeva valitsuse surve alla.

«Me ei taha, et korduks mullune stsenaarium, kui kõik tundsid, et boonuseid ei oleks justkui õige välja võtta,» ütles üks juhtivaid pankureid.

2009. aasta eest suuremate pankade juhid eesotsas tolleaegse Barclaysi pealiku John Varley ja tema mantlipärija Bob Diamondiga boonuseid välja ei võtnud, loobudes kahepeale lausa 30 miljonist naelsterlingist.

Oli ka selliseid pangajuhte, kes oma boonused heategevaks otstarbeks annetasid.

Londoni Citys on aga selline «fiiling», et neid žeste ei ole hinnanud ei poliitikud ega avalikkus.

Julgust on pankuritele andnud ka liberaaldemokraatide tuhmuv mõju valitsuskoalitsioonis.

Jõulueelsed looritatud ähvardused nii asepeaministri Nick Cleggi kui ettevõtlusministri Vince Cable suust, et valitsus võib väljamaksetele piirid peale panna ja selleks võib-olla uuesti ka boonusemaksu kehtestada, on osutunud sõnakõlksudeks.

Detsembris hoiatas Clegg panku, et kui nood priiskavaid boonuseid maksma kukuvad, siis valitsus lihtsalt niisama pealt vaadata ei kavatse.

«Ega nad sotsiaalses vaakumis ei tegutse,» ütles ta Financial Timesile.

Viiest pangast kolm – Barclaysile lisaks ka HSBC ja Lloyds – on endale uued juhid määranud, mistõttu olevat kohane ka senist praktikat muuta, ütlesid investorid.

«Toimunud on põlvkondade vahetus,» ütles üks varahaldusjuht.

«Nüüd on õige hetk kindlustada tippjuhtidele kohased töötasud, et neid välismaale ega riskifondidesse ei meelitataks.»

Kaks panka, mis tegevjuhi kohtadele kõrgelt tasustatud investeerimispankurid tõid, tegid siiski poliitikute suunas kerge kummarduse ja lubasid uute pealike tasusid mõõdukamaks muuta.

Üks HSBC lähedalseisev isik ütles, et Stuart Gulliver, kes 2009. aastal 9 miljonit naela boonuseid sai, jälgib hoolega, et 2010. aasta tasu tuleks «korralik», kuid et samas tuleb number siiski pigem alates 2011. aastast kehtima hakkava tegevjuhi-paketi kanti, mis ei ole nii suurejooneline, kui varasem palk investeerimispankurina.

Insaiderite sõnutsi läheneb asjale samamoodi ilmselt ka Barclaysi uus tüürimees Diamond.

Mõlemad mehed olevat teadlikud sellest, millise tagasilöögi nad avalikkuselt saaksid, kui nad vähemalt mingisugust vaoshoitust üles ei näitaks.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles