Nigeeria pole enam Aafrika suurim naftatootja (1)

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bensiinijaam Nigeerias
Bensiinijaam Nigeerias Foto: SCANPIX

Nigeeria naftatootmine on mitmete infrastruktuuri tabanud rünnakute tõttu viimase 20 aasta madalaimal tasemel, mistõttu on Aafrika suurimaks tootjaks tõusnud hoopis Angola, kirjutab Quartz.

Rünnakute taga on Nigeeria naftarikkas Nigeri jõe delta regioonis tegutsev Niger Delta Avengersi nime kandev militaarrühmitus.

Pärast veebruaris toimunud rünnakut võtmetähtsusega torujuhtmele, mis varustab kohalikku terminali 250 000 barreli naftaga päevas, teatas naftatarne lõpetamisest suurkontsern Royal Dutch Shell. Lisaks oli ettevõte sunnitud evakueerima  rühmituse rünnakuähvarduste järgselt ühe suurema naftavälja. Shelli konkurent Chevron oli sunnitud peale tundmatute isikute poolt läbi viidud rünnakut sulgema naftarajatise, mis läheb riigile maksma umbes 90 000 barrelit päevas. Lisaks on rünnatud ka kohalike rafineerimistehaste torujuhtmeid ja muid rajatisi.

Niger Delta Avengersi rühmituse väitel on nende eesmärgiks halvata Nigeeria majandust nii kaua, kuni valitsus annab järgi nende arvukatele nõudmistele. Muu hulgas nõutakse aastakümneid naftatööstuse läbi kannatanud Ogonilandi regiooni taastamist ning militaarrühmitustele amnestia välja kuulutamist. Nigeeria president Buhari on käskinud sõjaväel rühmitus purustada.

Naftatootmise katkestused annavad Nigeeria majandusele tugeva löögi, kuna nafta moodustab riigi SKTst umbes 70 protsenti. Samal ajal maadleb riigi valitsus ka rekordilise eelarvepuudujäägi lappimisega. Nigeeria valuuta naira on järsult oma väärtust dollari vastu kaotanud, kuid valitsus on seni selle devalveerimisest hoidunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles