Swedbank: Eesti majanduskasv oli ootuspärane (2)

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank
Swedbank Foto: SCANPIX

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina hinnagul vähendaks ekspordi üldpilti mobiilsideseadmete ja põlevkiviõlitoodete väljaveost eraldamine, vahendab BNS

«Majanduskasvule aitas kaasa jätkuvalt tugev kasv kaubanduses – jaekaubanduse kasvu hoiab üleval palga- ja pensionide kasv koos hindade langusega, mis on elanike ostujõudu tublisti parandanud. Samuti toetavad tarbimist madalad laenuintressid,» ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

«Majanduskasvule aitas kaasa jätkuvalt tugev kasv kaubanduses – jaekaubanduse kasvu hoiab üleval palga- ja pensionide kasv koos hindade langusega, mis on elanike ostujõudu tublisti parandanud. Samuti toetavad tarbimist madalad laenuintressid,» ütles Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina pressiteates.

Samas on kasvu taga osaliselt ka tehniline mõju. «Veebruaris tõusnud alkoholi- ja kütuseaktsiisimäära tõttu suurenes ühel kuul järsult nende kaupade aktsiiside laekumine, aastases võrdluses lausa 205 protsenti,» lisas Mertsina.

Kaupade eksport vähenes aastases võrdluses 2 protsenti. «Selle põhjuseks on peamiselt mobiilsideseadmete ja põlevkiviõlitoodete väljaveo vähenemine. Kui need kaubagrupid ekspordist eraldada, siis oleks ülejäänud kaupade eksport, vähemalt jooksevhindades, hoopis kasvanud,» lisas Mertsina.

«Kaupade ekspordimaht on languses olnud juba neli kvartalit järjest. Meie hinnangul sel aastal meie peamiste kaubanduspartnerite impordinõudlus paraneb, mis peaks andma Eesti ettevõtetele rohkem võimalusi eksportimiseks. Samuti peaks lähikuudel taanduma ekspordi arvestusest vähemaks või hoopis välja elektroonikatoodete langus, mis peaks ekspordi üldpilti parandama,» märkis Mertsina.

Swedbank prognoosib Eesti tänavuseks majanduskasvuks Mertsina sõnul 2 protsenti, peamiselt investeeringute ja ekspordi paranemise toel, samal ajal kui eratarbimise kasv hakkab pidurduma.

Statistikaameti esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) esimeses kvartalis 1,7 protsenti; eksport vähenes 2 protsenti ja import kasvas 4 protsenti.

Allikas BNS

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles